14 August 2007

BNP, Commerzbank si Deutsche Bank, creditori ai grupului falimentar HomeBanc Corp.

Bancile europene BNP Paribas, Deutsche Bank si Commerzbank se afla printre creditorii grupului american HomeBanc Corp, specializat pe acordarea de credite ipotecare, care a anuntat ca a declansat procedurile de faliment, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Autoritatea americana de supraveghere a burselor (SEC) a publicat pe site-ul grupului american o lista cu creditorii acestuia, printre care se numara si bancile europene.

Pe aceasta lista se regasesc si divizia DB Structured Products Inc. a Deutsche Bank si Fortis Capital Corp, divizie a grupului belgiano-olandez de servicii financiare Fortis.

Grupul HomeBanc din Atlanta a afisat active de 5,1 miliarde dolari si datorii de 4,9 miliarde dolari intr-un comunicat remis Tribunalului pentru falimente din Wilmington, Delaware.

HomeBanc nu a oferit estimari legate de sumele datorate celor 40 de creditori ai sai, printre care a precizat ca se numara divizii ale unor grupuri importante precum JPMorgan Chase & Co., KeyCorp si US Bancorp.

Grupul american a declarat insa ca principalul sau actionar este FMR Corp., compania-mama a Fidelity Investments, care detinea 8,53 milioane, aproximativ o sesime, din actiunile HomeBanc.

Multe grupuri ce ofera credite ipotecare pentru persoane fizice trec printr-o perioada critica fiind confruntate cu cresterea nivelului de datorii neplatite, cu refuzul investitorilor de a achizitiona credite si a bancilor de a le oferi la randul lor credite.

Zeci de companii ce ofereau credite ipotecare si-au vandut operatiunile, au iesit total de pe piata sau au dat faliment in anul ce a trecut.

Saptamana trecuta, BNP Paribas, cea mai mare banca franceza listata, a dat nastere unei crize pe pietele financiare dupa ce a anuntat ca a inghetat fonduri in valoare de 1,6 miliarde euro (2,19 miliarde dolari) afectate de problemele pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

In ultimele luni, nivelul datoriilor neplatite a crescut foarte mult din cauza majorarii dobanzilor, creand ingrijorari legate de posibilitatea extinderii acestor probleme catre alte parti ale economiei, afirma Reuters.



Citeste si