18 Octombrie 2007

Investitiile straine directe au atins 1.306 mld. dolari la nivel global in 2006



Investitiile straine directe la nivel global s-au ridicat la 1.306 miliarde dolari in 2006, cu o crestere de 38% fata de anul precedent, atingand aproape nivelul record din anul 2000, se arata in Raportul Mondial al Investitiilor 2007, elaborat de Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare si citat de NewsIn.

Cresterea din 2006 a fost cea mai mare dupa anul 2000 si a avut loc in toate cele trei grupe ale economiei: tarile dezvoltate, tarile in curs de dezvoltare si economiile de tranzitie din Europa de sud-est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Potrivit raportului, stocul de investitii straine la nivel global a atins 12.000 de miliarde dolari. Acest nivel a fost atins de activitatea derulata de 78.000 de corporatii transnationale din intreaga lume, care detin 780.000 de filiale straine. Vanzarile, valoarea adaugata si exporturile acestor filiale sunt estimate a fi crescut in 2006 cu 18%, 16%, respectiv 12%.

Cresterile fluxurilor globale de investitii straine si a productiei internationale au reflectat o performanta economica puternica in multe parti ale lumii si a fost partial determinata de cresterea profiturilor corporatiste din intreaga lume, si de preturile mai ridicate ale actiunilor care au ridicat valoarea fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere.

Dintre economiile in curs de dezvoltare si de tranzitie, aproape toate regiunile si subregiunile au avut o crestere sanatoasa a fluxurilor de investitii straine in 2006. Exceptie au facut Oceania, America de Sud si sudul Africii, in timp ce, dintre tarile in curs de dezvoltare cele mai mari influxuri au fost in China, Hong Kong si Singapore.

In 2006, numarul mega-tranzactiilor (peste un miliard de dolari) a fost de 172, acestea generand aproape doua treimi din valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere. O alta tendinta relevanta in activitatea globala de fuziuni si achizitii a fost cresterea importantei fondurilor private de investitii si a altor fonduri colective de investitii.

Corporatiile transnationale din tarile dezvoltate au ramas principalele surse de investitii straine, generand 84% din iesirile globale de capital din 2006.

Se asteapta ca investitiile straine directe sa creasca si in 2007, chiar daca rata va fi mai mica decat cea din 2006.



Citeste si