4 Ianuarie 2008

Aurul si platina au atins valori record

Pretul aurului si cel al platinei au atins joi un record istoric, sustinute de investitiile speculative, de scumpirea petrolului si de probabilitatea unei viitoare reduceri a dobanzii de politica monetara in Statele Unite, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Pretul aurului a urcat pana la 868 dolari/uncie si s-a cotat la 863,70-864,40 dolari/uncie, in crestere fata de 855,70-856,50, cu cat era cotat la inchiderea sedintei de miercuri din New York. Aurul s-a scumpit cu peste 30% in 2007, cel mai mare castig anual din 1979.

Pretul platinei a urcat la 1.550 dolari/uncie, la o cotatie de 1.538-1.542 dolari/uncie, fata de 1.539-1.544 dolari/uncie, miercuri in New York.

Aurul este privit ca o investitie sigura, de aparare impotriva inflatiei, iar pretul acestuia a urcat in contextul in care miercuri petrolul s-a scumpit pana la recordul istoric de 100 dolari/baril si pe fondul deprecierii dolarului.

"Cu presiunile care apasa asupra dolarului si cu alocarile de fonduri in noul an, nu este de mirare ca o serie de marfuri s-au scumpit la inceputul anului 2008 foarte puternic", a declarat un strateg al metalelor din cadrul Mitsubishi Corporation, Tom Kendall.

"Nu vedem nicio schimbare a tendintei de scumpire a aurului pe termen scurt si piata ar putea adauga inca 15 pana la 20 de dolari acestui pret, in zilele urmatoare, inainte de a se corecta", a adaugat acesta, subliniind ca pretul metalului este sustinut si de instabilitatea geopolitica.

In timp ce dolarul s-a mentinut in fata euro, analistii au estimat ca moneda americana se va deprecia, date fiind estimarile unei noi reduceri drastice a dobanzii de referinta din Statele Unite.

Minutele intrunirii consiliului de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Reserve, ce a avut loc pe 11 decembrie 2007, arata ca membrii consiliului sunt ingrijorati ca o criza a creditelor ar putea afecta cresterea economica a Statelor Unite si ca acestia considera necesara o reducere semnificativa a dobanzii de politica monetara.

Slabirea dolarului face aurul mai ieftin pentru investitorii in alte monede si duce, de cele mai multe ori, la cresterea cererii. Metalul este privit, de asemenea, ca un refugiu in fata inflatiei generate de scumpirea petrol.



Citeste si