5 Martie 2008

BCE: Inflatia este un motiv de ingrijorare

Inflatia din zona euro este un motiv de ingrijorare pentru Banca Centrala Europeana (BCE), au aratat, marti, autoritatile de politica monetara, sustinand asteptarile potrivit carora dobanda cheie a BCE va fi mentinuta la sedinta de joi, scrie NewsIn, citand Reuters.

Unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Athanasios Orphanides, a declarat ca incetinirea cresterii economice din cele 15 tari care fac parte din zona euro va contribui la temperarea presiunilor inflationiste, desi, pe de alta parte, pretul petrolului, care a depasit un prag de 100 dolari/baril, este un motiv serios de ingrijorare.

Oficiul european de statistica, Eurostat, a estimat ca inflatia din februarie a fost de 3,2%, a doua luna consecutiv de niveluri record inregistrate de cand au inceput evaluarile in 1997, ceea ce a determinat discursuri in care atat Orphanides, cat si colegul sau belgian, Guy Quaden, si-au exprimat ingrijorarea.

Quaden a respins criticile din partea sindicatelor potrivit carora bancherii centrali ai tarilor europene si oficialii BCE au exagerat riscurile inflationiste, printr-o declaratie facuta pentru un post de radio belgian: "Inflatia este un motiv real de ingrijorare, este un motiv de ingrijorare si pentru populatie", a aratat Quaden.

Analistii estimeaza, totodata, ca acesta va fi motivul pentru care BCE nu va urma modelul altor banci centrale la sedinta de joi in ceea ce priveste scaderea dobanzii cheie si va mentine costul creditelor la nivelul actual de 4%.

Analistii se mai asteapta insa si ca BCE sa isi revizuiasca in scadere estimarile pentru cresterea economica a zonei euro, sub nivelul de 2% considerat de catre majoritatea jucatorilor a fi potentialul regiunii, aspect pe care economistii il considera un argument pentru o politica monetara mai relaxata in partea a doua a anului.

Orphanides a spus ca anul acesta cresterea economica a zonei euro va fi mai lenta decat in 2007, desi a exclus orice perspective privitoare la o recesiune economica.

"Ne asteptam la o incetinire a cresterii economice spre deosebire de anul trecut", le-a declarat Orphanides jurnalistilor, dupa o intalnire cu Demetris Christofias, noul presedinte grec al Ciprului.

"Cresterea economica de anul trecut din zona euro a fost mai accentuata fata de potentialul economiei, astfel incat este nevoie de o anumita relaxare pentru a putea contine tendintele inflationiste cu care ne confruntam", a mai spus Orphanides.

Orphanides a mai aratat ca perspectivele privitoare la economia Ciprului sunt pozitive, dar scumpirea petrolului, care a atins luni cotatia de 103,95 dolari/baril, "ingrijoreaza foarte mult".

"Singurul nostru motiv major de ingrijorare este creat de tendintele inflationiste care exista in economia cipriota si care se incadreaza, totusi, in limitele din zona euro, iar acesta este un motiv de ingrijorare pentru zona euro", a mai spus Orphanides.



Citeste si