23 Aprilie 2008

OPEC va majora capacitatea de productie cu 5 milioane de barili/zi pana in 2012

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) isi va mari capacitatea de productie cu 5 milioane de barili pe zi pana in 2012 si cu 9 milioane de barili pe zi pana in 2020.

OPEC produce in prezent in jur de 32 de milioane de barili de titei pe zi.

Cresterea costurilor de productie, ca urmare a majorarii salariilor si a costurilor echipamentelor a ajuns pana la 50-60% in ultimii doi sau trei ani, a precizat Abdallah el-Badri, secretarul general al OPEC si a adaugat ca "acesta este motivul pentru care preturile crescute ale petrolului nu sunt tocmai un targ avantajos pentru producatori".

Cresterea semnificativa a costurilor ar putea perturba planurile de investitii si determina o intarziere de aproximativ un an fata de previziuni, a adaugat Badri.
Productia excedentara este in prezent de pana la 3 milioane de barili pe zi.
Presedintele OPEC, algerianul Chakib Khelil, afirmase la sfarsitul saptamanii ca OPEC are in prezent o capacitate de productie excedentara de doar 2 milioane de barili pe zi.

Secretarul general al OPEC a observat, de altfel, ca organizatia din care face parte investeste in prezent in 120 de proiecte o suma totala cuprinsa intre 150 si 160 miliarde de dolari.



Citeste si