29 Mai 2008

Guvernele europene, gata sa acorde avansuri rambursabile companiei Airbus

Cei patru ministri ai transporturilor din statele participante la programele producatorului european de avioane Airbus sunt gata sa suntina prin avansuri rambursabile constructia viitorului model A 350, a declarat secretarul german al transporturilor, Peter Hintze, relateaza Reuters, conform NewsIn.

"Noi ne-am declarat, in principiu, pregatiti sa le facem, insa, nu am fixat suma. Trebuie ca acest sprijin sa fie compatibil cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si cu cele ale Uniunii Europene", a spus Hintze, in cadrul unei conferinte de presa a celor patru ministri ai transporturilor din Franta, Germania, Spania si Marea Britanie, la salonul aeronautic de la Berlin.

Presedintele Airbus, Thomas Enders, care a fost prezent la discutii, a confirmat ca nu au fost purtate discutii concrete asupra investitiilor. "Am avut o discutie de principiu", a spus el.

Primul exemplar al avionului A 350 va intra in functiune din 2013, in timp ce avionul similar al principalului concurent, Boeing 787, va fi livrat incepand din 2009.

Boeing a prezentat o plangere la OMC in octombrie 2004 impotriva ajutorului pentru lansarea aparatelor, acordat de mai multe state europene companiei Airbus. Uniunea Europeana a replicat imediat, depunand o plangere impotriva Statelor Unite, acuzate ca au subventionat Boeing prin intermediul unor contracte de armament.

Dosarul este unul dintre cele mai importante care au fost inaintate vreodata la OMC.



Citeste si