6 Iunie 2008

Euro s-a depreciat fata de dolar pana la un nivel minim al ultimelor trei saptamani

Euro s-a depreciat joi pana la un nivel minim al ultimelor trei saptamani fata de dolar, dupa o scadere neasteptata a comenzilor industriale in Germania, care a evidentiat incetinirea cresterii economice din zona euro, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Politica monetara a fost elementul principal care a dominat pietele, iar dolarul s-a apreciat pana la un nivel maxim al ultimelor trei luni fata de yen, deoarece investitorii considera ca este posibil ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa renunte la tendinta de relaxare a politicii monetare, dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, a spus ca este tot mai ingrijorat din cauza accentuarii inflatiei, partial tocmai din cauza deprecierii dolarului.

Lira sterlina s-a tranzactionat in apropierea unui nivel minim al ultimelor doua saptamani, dupa ce banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a mentinut dobanda cheie la 5%, in conformitate cu asteptarile analistilor.

Investitorii asteapta declaratiile presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, ca sa afle care sunt perspectivele pentru evolutia politicii monetare a institutiei.

Statisticile germane au creat ingrijorari cu privire la felul in care BCE vrea sa contrabalanseze incetinirea cresterii economice si accentuarea inflatiei.

"Asupra monedei europene s-au exercitat presiuni, dupa publicarea statisticilor germane foarte slabe", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la Commerzbank Corporates & Markets, Antje Praefcke.

Euro s-a tranzactionat la 1,5405 dolari/euro, avand o reactie limitata la decizia de politica monetara a BCE.
Dolarul s-a apreciat cu 0,8% fata de yen, pana la 106,23 yeni/dolar, cotatie maxima inregistrata de la sfarsitul lui februarie.



Citeste si