9 Iunie 2008

Monitor Group: Ingrijorarile referitoare la investitiile fondurilor suverane par a fi exagerate

Ingrijorarile crescande la nivel de securitate nationala, cu privire la investitiile strategice apartinand fondurilor suverane de investitii, par sa fie amplificate peste masura, conform unui studiu realizat de firma de consultanta Monitor Group si citat de Reuters.

Studiul arata ca majoritate a fondurilor suverane isi concentreaza investitiile asupra dezvoltarii economice a tarii gazda sau aliate, si nu achizitioneaza active strategice sau economice importante, pentru a promova interesele politice ale unui stat.

Raportul realizat de Monitor Group vine dupa ce mai multe state si-au exprimat imgrijorarea cu privire la puterea crescanda a fondurilor suverane de investitii. Conform estimarilor, acestea ar controla 3.000 de miliarde de dolari.

Aceste fonduri au o influenta investitionala crescanda, datorita plasamentelor de 92 miliarde dolari facute in tranzactii publice de capital social, in 2007, arata Monitor Group. In 2000, aceste investitii se ridicau la 3 miliarde dolari.

Aceasta crestere a condus la ideea ca unele fonduri suverane ar putea servi ca instrumente pentru guvernele care vor active straine, pentru a promova interese politice.

In cadrul studiului au fost analizate 1.100 tranzactii publice apartinand fondurilor suverane si avand o valoare de 250 miliarde euro. Acestea au fost incheiate intre 1975 si 2008.

Studiul a concluzionat ca fondurile suverane “par sa fie investitori pur financiari”, desi unii, precum cei cu sediul in Singpore sau Emiratele Arabe, “au vrut sa incheie tranzactii pentru a accelera dezvoltarea economica a tarilor lor”.

“Dialogul public pe acest subiect s-a axat o perioada indelungata pe speculatii si prea putin pe fapte,” a spus partenerul senior al Monitor Group, William Miracky.

Studiul survine dupa ce o serie de banci americane si europene au primit miliarde de dolari din investitii ale fondurilor suverane, pentru a mai recupera din pierderile cauzate de criza creditelor.

Studiul Monitor Group subliniaza ca aceste tranzactii bancare recente par a fi “atipice si oportuniste”, nefacand parte dintr-o miscare mai ampla pentru a influenta si controla sistemul global bancar.

Totusi, studiul subliniaza ca datele pe care le contine reprezinta doar varful icebergului, deoarece comentarii se pot face numai pe datele publicate, iar aceste date contrazic o parte din ceea ce se spune despre fondurile suverane.

Intr-un articol publicat vineri, comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a sugerat ca fondurile suverane ar trebui sa stabileasca un cod de conduita, pentru a atenua ingrijorarile cu privire la folosirea investitiilor pentru promovarea intereselor politice.



Citeste si