12 Iunie 2008

Pretul petrolului creste la 131,92 dolari/baril

Pretul petrolului a crescut ieri la bursele electronice din Asia, inaintea unei reuniuni anuntata de Arabia Saudita si la care vor participa tarile producatoare si consumatoare de titei. Acestea se vor intalni pe 22 Iunie sa discute cauzele scumpirii record a petrolului.

In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a crescut cu 61 centi, la 131,92 dolari/baril. Marti seara, cotatia petrolului a fost de 131,31 dolari, scrie AFP, citat de NewsIn.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iulie, a crescut cu 68 centi, 131,70 de dolari pe baril.

Arabia Saudita este tara cu cea mai mare productie de petrol, din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Pretul petrolului a crescut de cinci ori, din 2003.

Mai multe tari au salutat initiativa saudita, anuntand ca vor participa la reuniunea ce se va tine la Djeddah, capitala economica a Arabiei Saudite, a spus secretarul general OPEC, Abdallah el-Badri.

Statele Unite, cel mai mare consummator de petrol din lume, au anuntat ca vor participa la eveniment, conform unui
purtator de cuvant al Casei Albe.

Conferinta vine intr-un context in care pretul barilului de petrol a crescut cu 40 de dolari, de la inceputul anului, apropiindu-se de 140 dolari/baril, saptamana trecuta.



Citeste si