18 Iulie 2008

FT: Fondurile de investitii suverane isi reduc expunerea fata de dolar

Unele dintre cele mai mari fonduri de investitii suverane din lume incearca sa-si reduca expunerea fata de dolarul american, semnaland ingrijorarea mondiala cu privire la evolutia monedei SUA, arata un articol publicat de Financial Times.

Articolul precizeaza ca un mare fond suveran din Golf a redus activele denominate in dolari de la peste 80% din total in urma cu un an la mai putin de 60%, insa nu a precizat nicio sursa.

Financial Times a mai anuntat, citand surse avizate, ca Administratia de Stat pentru Schimb Valutar din China (SAFE) a cautat sa incheie afaceri cu firme cu capital privat din Europa, ca parte a unui plan de a-si reduce detinerile in dolari.

Schimbarea de atitudine din cadrul SAFE, fond controlat de banca centrala, a fost semnificativa pentru ca acesta gestioneaza majoritatea rezervelor de valuta din China.

Financial Times sustine ca SAFE a purtat discutii cu firme private din Europa, cu privire la investitii de miliarde de dolari in cadrul fondurilor acestora, in principal pentru ca fondurile nu sunt denominate in dolari.

Alocand bani firmelor private din Europa, SAFE si-ar putea diversifica investitiile in alte monede, cel putin la nivel marginal, fara a tensiona pietele valutare si a determina o depreciere brusca a monedei americane.

Anul trecut, China a lansat un fond de investitii de 200 miliarde dolari, China Investment Corp (CIC), pentru a-si majora castigurile din rezervele valutare, care au crescut in al doilea trimestru cu 126,7 miliarde dolari, la un nivel record de 1.810 miliarde dolari. Alte tari au procedat in acelasi mod.

Dolarul s-a depreciat in urma publicarii articolului in Financial Times, desi analistii considera ca bancile centrale si fondurile suverane au incercat de ceva vreme sa-si reduca treptat expunerea la moneda americana.



Citeste si