4 August 2008

Lafarge: Crestere cu 18,5% a profitului operational în S1

Lafarge, cel mai mare producător de ciment din lume, a afișat, ieri, un profit operațional sub așteptările pieței în prima jumătate a anului, dar în creștere cu 18,5% raportat la aceeași perioadă de anul trecut, relatează Reuters.
Diminuarea costurilor și achizițiile au ajutat compania să contrabalanseze scăderea din construcțiile din Statele Unite și din Europa.

Lafarge, care furnizează ciment, agregate, beton și gips, a reiterat faptul că se așteaptă la o altă creștere a câștigurilor în 2008 și a confirmat țintele sale financiare pentru 2010, informeaza NewsIn.

Grupul francez, care concurează cu Holcim și Cemex, a generat un profit operațional de 1,611 miliarde euro (2,52 miliarde dolari), în creștere față de 1,36 miliarde dolari în prima jumătate a lui 2007, pe seama unui avans cu 8% al vânzărilor în perioada analizată, până la 9,069 miliarde euro.

Cifrele au fost sub estimările analiștilor care au participat la un sondaj Reuters și care au estimat că profitul operațional al producătorului de ciment va fi de 1,671 miliarde euro, la vânzări de 9,09 miliarde euro.
"Grupul a continuat să accelereze reducerile sale de costuri la toate operațiunile și reacționăm deja la scăderea peste așteptări a volumelor de pe piețele dezvoltate", potrivit unui comunicat al președintelui Lafarge, Bruno Lafont.

Profitul net al Lafarge a scăzut, în conformitate cu așteptările, la 911 milioane euro, comparativ cu 934 milioane euro în prima jumătate a lui 2007, care fusese susținut de câștiguri din vânzarea unor active din Turcia. Analiștii estimaseră că profitul net al Lafarge va scădea la 888 milioane euro.

Grupul este prezent pe piața românească din 1997, când a achiziționat producătorul național de ciment, actual Lafarge Ciment (România).

Lafarge deține în prezent trei centre de producție, în Medgidia (Constanța), Hoghiz (Brașov) și Târgu Jiu (Gorj) și este prezent în România și prin celelalte activități ale sale - agregate, beton și plăci de gips.



Citeste si