3 Septembrie 2008

Temperarea cresterii economice globale este necesara pentru reglarea pietei

Temperarea cresterii economice globale este necesara pentru a asigura o crestere economica sustinuta si stabilitatea pretului resurselor, in viitor, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei (BOJ), Masaaki Shirakawa.

Dupa ce economia mondiala va traversa aceasta perioada de incetinire economica, economia Japoniei isi va relua tendinta de crestere moderata, depasind momentul actual de stagnare, a spus Shirakawa.

Oficialul a mai declarat ca banca centrala va monitoriza efectul pe care anuntul demisiei neasteptate a primului ministru,Yasuo Fukuda, il va avea asupra pietelor financiare., scrie Reuters, citat de NewsIn.

Incetinirea economiei Japoniei in al doilea trimestru a fost cauzata de scaderea exporturilor catre Statele Unite si Europa, precum si de diminuarea increderii consumatorilor, generata de scumpirea alimentelor si a petrolului.

Majoritatea economistilor, incluzand oficiali guvernamentali, preconizeaza o recesiune a economiei japoneze, insa nu una la fel de puternica precum cea din 1998 sau 2001.

Cresterea preturilor pentru bunurile de consum a ajuns, in iulie, la 2,4%, cel mai mare nivel al ultimilor zece ani, depasind cu mult tinta inflationista de 0,5%, stabilita de banca centrala.



Citeste si