4 Septembrie 2008

Cresterea economica a Georgiei ar putea incetini la 5-6%

Cresterea economica a Georgiei ar putea incetini pana la 5-6% fata de estimarile anterioare, din cauza razboiului cu Rusia, considera ministrul georgian al dezvoltarii economice, Eka Sarasidze.

Declaratia a survenit in contextul in care ministrul georgian a anuntat ca Fondul Monetar International (FMI) acorda Georgiei un imprumut de 750 de milioane de dolari, dupa razboiul scurt cu Rusia.

O misiune a FMI in tara din Caucazul de Sud urmeaza sa prezinte, miercuri, un raport. sarasidze a declarat ca in Georgia cresterea economica va fi afectata considerabil de conflictul din august cu Rusia, din cauza regiunii separatiste Osetia de Sud.

"Din cauza razboiului, ne asteptam la o temperare a cresterii economice a Georgiei pana la 5-6%, comparativ cu estimari anterioare ce anticipau o crestere de doua cifre", a declarat ministrul georgian al dezvoltarii economice.

Georgia are mult de pierdut din punct de vedere economic ca urmare a conflictului cu Moscova, care i-ar putea pune pe fuga pe investitorii straini si pune capat unei perioade de crestere sustinuta, relata, in 11 august, AFP.

"Investitorii straini, care au jucat un rol cheie in evolutia buna a tarii, ar putea sa se sperie", estimase, la momentul respectiv, pentru AFP, analistul Trevor Cullinan, de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P).

Dupa "revolutia trandafirilor" din 2003, Georgia a devenit una dintre cele mai dinamice tari din fostul spatiu sovietic, iar reformele numeroase au inceput sa dea roade, fapt comentat pozitiv de institutii financiare internationale cum ar fi Banca Mondiala (BM).

Cresterea economica depasise 10% in 2006 si 2007 si era estimata la circa 8% in acest an, potrivit AFP.

Economia Georgiei se bazeaza mai ales pe agricultura, care contribuie cu 30% la produsul intern brut (PIB), dar sunt in dezvoltare si productia industriala, constructiile si telecomunicatiile.

Amplasata intre Marea Caspica si Marea Neagra, Georgia s-a impus mai ales ca spatiu de tranzit pentru petrolul si gazele naturale din Asia Centrala spre Europa, ocolind Rusia si Iranul, ceea ce ii aduce venituri importante.



Citeste si