1 Octombrie 2008

Panica in Europa, dupa ajutorul acordat Dexia



Autoritatile franceze au tinut, ieri, sa asigure investitorii ca banii lor sunt in siguranta, dupa o injectie publica de lichiditate realizata pentru a salva grupul belgiano-francez Dexia.

Dexia va primi 6,4 miliarde euro din partea Belgiei, Frantei, Luxemburgului si a altor actionari cheie, pentru a fi salvata din criza financiara ce s-a extins din sistemul bancar american in Europa.

Decizia Frantei de a sustine banca, un contribuabil important la finantarea autoritatilor locale, a urmat unor discutii de urgenta intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si unul dintre membrii consiliului de guvernare a Bancii Centrale Europene (BCE), Christian Noyer.

"Nu exista niciun motiv pentru a ne teme sau pentru a cadea prada panicii", a declarat Noyer intr-un interviu acordat postului de radio RTL.

Rascumpararea Dexia a fost necesara, in ciuda repetatelor asigurari ca bancile franceze sunt mult mai bine plasate pentru a rezista la criza financiara, decat cele americane, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

In urma evenimentelor, directorul executiv, Axel Miller si presedintele Dexia, Pierre Richard, si-au depus demisiile. Consiliul companiei a acceptat aceste demisiile si le-a solicitat sa ramana in functie pana la numirea inlocuitorilor.
Sarkozy a declarat ca statul este gata sa intervina si sa protejeze depozitele din cadrul oricarei banci ce se confrunta cu dificultati, mesaj repetat marti de Noyer.



Citeste si