7 Octombrie 2008

Guvernul german nu exclude o majorare a garantiei acordate bancii Hypo Real

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a declarat luni ca nu exclude o majorare a garantiei oferite de guvern bancii Hypo Real Estate (HRE), ce este deja obiectul unui vast plan de salvare de catre stat si alte banci, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Intrebat daca poate exclude o majorare de catre stat a garantiei de aproape 27 miliarde euro, acordate bancii din Munchen saptamana trecuta, ministrul social-democrat a dat un raspuns negativ postului de radio public din Germania, Deutschlandfunk.

In ultimele zile, s-a dovedit ca problemele de lichiditate cu care se confrunta HRE sunt mai grave decat se anticipase. Pana in prezent, Berlinul s-a impotrivit majorarii garantiei acordate saptamana trecuta bancii, insa guvernul ar putea fi nevoit sa isi schimbe pozitia, "pentru a evita o reactie in lant", a explicat Steinbrueck.

Hypo Real Estate Holding AG a primit un ajutor financiar total de 50 miliarde euro (68 miliarde dolari) din partea guvernului german si a mai multor banci si companii de asigurari.

Steinbrueck a spus ca Hypo Real Estate este puternic ancorata in sistemul bancar german si ca falimentul acesteia ar determina o tendinta generalizata de prabusire.

Ministrul de finante a sustinut, de asemenea, pozitia mai multor responsabili politici, ce au cerut demisia presedintelui HRE, Georg Funke.



Citeste si