7 Noiembrie 2008

Pentru a reduce impactul crizei, Bulgaria trebuie sa faca reforme si sa combata coruptia



Bulgaria trebuie sa accelereze reformele economice si masurile pentru combaterea coruptiei pentru a reduce impactul crizei financiare mondiale asupra sa, a fost concluzia unei dezbateri care a avut loc la Sofia.

Consiliul monetar al Bulgariei, care leaga moneda nationala de euro, a asigurat pana in prezent stabilitatea financiara, dar nu poate impiedica deteriorarea situatiei economice daca nu se fac reforme, au subliniat economistii care au participat la un forum despre Europa de Sud-Est, potrivit Reuters.

"Nu exista loc pentru autosuficienta", a declarat managerul pentru Bulgaria al Bancii Mondiale, Florian Fichtl. "Criza accentueaza urgenta de a continua reformele structurale".

Economia bulgara s-a consolidat in ultimul deceniu gratie investitiilor straine tot mai mari, expansiunii creditelor si consumului. Oamenii s-au grabit sa ceara imprumuturi pentru a cumpara bunuri importate, dupa decenii de austeritate comunista. Cresterea s-a facut insa cu pretul dependentei puternice de bani straini pentru a finanta un imens deficit de cont curent. Acesta face ca Bulgaria, cea mai noua tara membra UE alaturi de Romania, sa fie vulberabila, intr-o perioada de inasprire a conditiilor de creditare si a unei crize de lichiditati la nivel mondial, informeaza NewsIn.

Tarile baltice, care au probleme similare si monedele nationale legate, de asemenea, de euro, au intrat deja in recesiune si unii analisti considera ca Bulgaria le va urma curand.

"Petrecerea s-a terminat", a spus artizanul consiliului monetar al Bulgariei, Steve Hanke, profesor de economie aplicata la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite. "Desi consiliul monetar va atenua socul pentru Bulgaria, PIB-ul va fi mai mic decat de obicei anul viitor".

Hanke nu a dat nicio estimare concreta de crestere si a spus ca o posibila recesiune va interveni sau nu, in functie de gradul de scadere a finantarilor straine. El a spus ca scenariul unei scaderi drastice a finantarilor straine este improbabil pentru moment.

Guvernul bulgar, care minimalizeaza riscurile venite din exterior, a prevazut pentru anul viitor o incetinire a cresterii la 4,7%, fata de 7,1% in prima jumatate a acestui an. Majoritatea analistilor estimeaza insa o scadere sub 3-4%.

Fichtl si Hanke sunt de parere ca solutia pentru Bulgaria este sa continue sa isi sporeasca productivitatea, sa amelioreze calitatea educatiei si sa isi modernizeze infrastructura.

Ameliorarea imaginii Bulgariei printre investitori, afectata de coruptie si crima organizata, este de asemenea importanta, au spus ei. Fichtl a spus ca Banca Mondiala este ingrijorata de incapacitatea Bulgariei de a absorbi fondurile europene, in timp ce o parte dintre ele au fost inghetate din cauza fraudelor.

"Nu conteaza de rata de schimb ai, daca nu ai aceste lucruri (reforme structurale si combaterea coruptiei), nu vei fi competitiv", a spus Hanke.



Citeste si