27 Noiembrie 2008

Merkel: Nu trebuie sa intram intr-o cursa pentru miliarde de euro



Cancelarul german Angela Merkel a atras atentia ca statele membre ale Uniunii Europene ar putea intra in competitie, in ceea ce priveste valoarea stimulentelor menite sa sustina economiile nationale. “Nu trebuie sa intram intr-o cursa pentru miliarde de euro", a declarat Merkel.

De asemenea, Merkel a declarat ca guvernul german este pregatit sa ajute Opel, in contextul in care compania-mama, General Motors, a fost grav afectata de criza financiara, dar nu va acorda subventii producatorului auto, relateaza Reuters.

Aceasta a adaugat ca o amanare a privatizarilor, cauzata de situatia din sectorul financiar, nu presupune abandonarea obiectivelor de vanzare a activelor statului. Germania planuise in octombrie privatizarea partiala a operatorului de cale ferata Deutsche Bahn, aceasta fiind amanata din cauza problemelor financiare globale, informeaza NewsIn.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a spus miercuri ca pachetul de stimuli economici ai Uniunii Europene, care va fi anuntat miercuri, ar putea depasi 130 miliarde euro (168,9 miliarde dolari).

Comisia Europeana urmeaza sa anunte miercuri detaliile planului de redresare economica, aplicabil pentru maximum doi ani, precum si valoarea totala a acestuia.

Germania si Franta au propus ca ajutorul financiar sa reprezinte 1% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene, respectiv 130 miliarde euro, desi Lagarde estimeaza ca aceasta suma va fi depasita.



Citeste si