5 Decembrie 2008

Ziua in care zona euro intra oficial in recesiune



Produsul intern brut (PIB) al zonei euro a scazut in al treilea trimestru al acestui an cu 0,2% fata de trimestrul anterior, perioada in care inregistrase de asemenea o comprimare, ceea ce marcheaza intrarea in recesiune din punct de vedere tehnic, potrivit datelor publicate astazi de Eurostat.

Scaderea economiei zonei euro in trimestrele II si III din 2008 marcheaza prima recesiune de la aparitia monedei unice si de la infiintarea zonei, in 1999.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

La nivelul intregii Uniuni Europene, care include cele 15 state din zona euro, economia s-a comprimat de asemenea cu 0,2% in al treilea trimestru, dupa ce stagnase in perioada aprilie-iunie.

Estimare soc: Romania ar putea intra in recesiune in 2009

Comparativ cu perioada similara din 2007, economia a crescut in al treilea trimestru din acest an cu 0,8% in UE si cu 0,6% in zona euro, potrivit NewsIn.

Cheltuielile de consum ale populatiei au crescut cu 0,1% in perioada iulie-septembrie in Uniune, dar au ramas la nivelul din trimestrul anterior in zona euro. Investitiile s-au redus, in schimb, cu 0,8% la nivelul UE si cu 0,6% in zona euro.

Exporturile au crescut cu 0,3% in UE si cu 0,4% in zona euro, in timp ce importurile au sporit cu 1,3% in UE, respectiv cu 1,7% in zona euro.

Recesiune in 2009? Cum vad analistii, bancile si politicienii scenariul Moody’s

In trimestrul al treilea, cele mai mari comprimari ale PIB fata de trimestrul anterior au fost inregistrate in Estonia (-1%), Danemarca, Germania, Italia si Marea Britanie (-0,5%). Raportat la aceeasi perioada din 2007, cel mai mult au scazut in al treilea trimestru economiile din Letonia (-4,2%), Estonia (-3,3%) si Danemarca (-1,4%).

Citi: Cresterea economica a Romaniei va incetini la 2,8% in 2009

La polul opus, cele mai mari cresteri ale PIB-ului fata de trimestrul precedent au fost inregistrate in Slovacia, de 1,5%, Polonia, de 1,2% si Cehia, de 1%.

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, cea mai mare crestere a PIB a fost raportata in Romania, de 9,1% Slovacia, de 7,1%, si Polonia, de 5,6%.

In SUA, economia s-a comprimat in perioada iulie - septembrie cu 0,1% fata de trimestrul anterior, dupa o crestere de 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, SUA a inregistrat o crestere economica de 0,7%.

Top 11 cele mai afectate economii ale lumii

Si economia Japoniei este in recesiune, scazand in al treilea trimestru cu 0,1% fata de trimestrul precedent, dupa o comprimare mai puternica, de 0,9%, in trimestrul al doilea fata de primul trimestru. Comparativ cu aceeasi perioada din 2007, economia statului nipon a crescut in al treilea trimestru cu 0,7%.



Citeste si