23 Decembrie 2008

Franta propune o dezbatere internationala despre pretul energiei

Premierul francez Francois Fillon a propus o "discutie internationala" consacrata stabilizarii pretului energiei, dupa un apel in aces sens al omologului sau britanic Gordon Brown.

"Credem ca trebuie sa organizam o discutie internationala privind stabilitatea preturilor energiei", a spus el intr-o conferinta comuna cu premierul egiptean Ahmed Nazif. Din punctul sau de vedere, "o discutie adevarata, privind niveluri ale preturilor care sa fie acceptabile pentru toata lumea si o previzibilitate a evolutiei acestor preturi ar permite stabilizarea economiei internationale", informeaza AFP, conform NewsIn.

Dupa cresterile semnificative ale preturilor si "consecintele lor asupra economiei mondiale", scaderea actuala are "consecinte asupra functionarii tarilor producatoare", a explicat Fillon.

Premierul britanic Gordon Brown a cerut in 19 septembrie o stabilitate mai mare a pretului petrolului. "O astfel de volatilitate nu este in interesul nimanui. Fluctuatiile salbatice ale pretului de pe piata afecteaza tarile din intreaga lume si fac rau atat producatorilor, cat si consumatorilor", a afirmat el in cursul unei conferinte care a reunit la Londra 40 de tari producatoare si consumatoare.

"Este vorba despre platirea energiei cu un pret corespunzator nevoilor de finantare ale tarilor producatoare. Nu este vorba de a fi multumit de scaderi ale pretului ca in prezent si nici de cresteri incredibile, ca cele pe care le-am cunoscut in urma cu cateva luni", a subliniat Fillon marti.



Citeste si