30 Decembrie 2008

Atacurile din Gaza si deprecierea dolarului au scumpit petrolul

Pretul petrolului a depasit luni pragul de 40 dolari/baril, sustinut de deprecierea dolarului si de atacurile israelienilor asupra organizatiei Hamas, ce au reamintit ca furnizarea de petrol din Orientul Mijlociu ar putea fi amenintata de tensiuni, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Barilul de petrol 'light sweet' tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 2,75 dolari, la 40,45 dolari/baril, dar anterior atinsese nivelul de 42,20 dolari/baril.

Titeiul s-a ieftinit cu aproape 60% de la inceputul anului, ceea ce marcheaza cel mai amplu declin de cand a inceput tranzactionarea contractelor la termen (futures) acum 25 de ani.

Petrolul Brent tranzactionat la Londra s-a scumpit cu 2,88 dolari/baril, la 41,25 dolari/baril, dupa ce inregistrase un nivel maxim al sedintei, de 43,18 dolari/baril.

"Factorii geopolitici nu au mai fost luati in considerare de jucatorii de pe piata petroliera in ultimele luni, dar vor recastiga o anumita importanta, dupa ultimele atacuri israeliene din Gaza", potrivit unui studiu de cercetare al lui Olivier Jakob, de la compania de consultanta Petromatrix.

Avioane israeliene au atacat tinte din Gaza ale organizatiei Hamas, in a treia zi a unei ofensive care a ucis peste 300 de palestinieni, dintre care multi civili.

Atacurile i-au infuriat pe arabii din Orientul Mijlociu si au atras atentia asupra riscului, indepartat totusi, ca un posibil conflict sa ameninte furnizarea cu petrol din regiune.

Aurul, pe de alta parte, s-a scumpit cu aproape 3%, pana la un nivel maxim nemaiatins din octombrie, ca urmare a deprecierii dolarului si a violentelor din Orientul Mijlociu.

Dolarul s-a depreciat semnificativ, ca urmare a presiunilor create de perspectivele sumbre referitoare la evolutia economiei Statelor Unite.

"Nivelul si intensitatea violentelor de data aceasta au garantat un raspuns mai dur din partea lumii arabe si chiar si de dincolo de aceasta", a spus analistul Raja Kiwan, de la compania de consultanta din sectorul energetic PFC Energy.

Kiwan a atras atentia, insa, ca in cele din urma astfel de elemente geopolitice vor fi contrabalansate de amploarea si numarul vestilor proaste din economie.



Citeste si