6 Februarie 2009

Medvedev: Ucraina este cea care trebuie sa ofere compensatii in urma crizei gazului



Presedintele rus Dmitri Medvedev a insistat pe necesitatea unei diversificari a cailor de aprovizionare energetica a Europei, in urma crizei gazului ruso-ucraineana din ianuarie, si a acuzat din nou Ucraina.

"Inainte de toate, trebuie implementate mijloace moderne pentru rezolvarea disputelor de acest gen", a spus liderul rus, intr-o conferinta de presa alaturi de omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov.

"In al doilea rand, este necesara diversificarea livrarilor, deschiderea de noi cai pentru gaz", a adaugat Medvedev. El a cerut construirea gazoductului South Stream, dorit de rusi pentru livrarea de gaz Europei ocolind Ucraina.

"Nu exista solutie alternativa la diversificarea rutelor energetice, iar Bulgaria sustine South Stream si gazoductul Nabucco", proiect ce ar ocoli Rusia, a spus Parvanov.

Revenind la criza ruso-ucraienana care a privat Europa de gaz in ianuarie, Medvedev a atacat din nou Kievul, spunand ca acesta trebuie sa ofere compensatii pentru "pierderile" provocate europenilor, scrie AFP, citat de NewsIn.

"Ucraina are responsabilitatea juridica si financiara si ei trebuie sa i se ceara compensatii pentru pierderile suferite", a spus Medvedev. "Punem problema unei compensatii pentru pierderile rezultate din criza gazului", a spus si Parvanov.

Bulgaria a cerut Gazpromului compensatii pentru pierderile suferite in criza gazului, dar un oficial al companiei ruse a sugerat ca singura compensatie ar putea fi o reducere a pretului gazului ce va fi livrat cu intarziere.



Citeste si