Gazprom preia controlul companiei petroliere sarbe NIS

Compania rusa Gazprom va prelua marti oficial controlul asupra societatii Industria Petroliera a Serbiei (NIS), dupa ce a cumparat 51% din pachetul sau de actiuni, pentru 400 de milioane de euro, a anuntat premierul sarb Mirko Tvetkovici intr-un comunicat.

Aleksandr Diukov, directorul filialei petroliere a Gazprom, Gazprom Neft, a discutat cu Tvetkovici, potrivit comunicatului. Diukov se afla in Serbia pentru a asista la prima reuniune a actionarilor NIS, care va alege un nou Consiliu de Administratie al companiei, precizeaza NewsIn.

Diukov l-a informat pe premierul sarb in legatura cu "proiectele Gazprom-Neft, actionar majoritar la NIS, pentru imbunatatirea modului de functionare a companiei petroliere", potrivit comunicatului.

"Liderii Gazprom-Neft l-au informat pe premier ca obiectivul lor strategic este sa transforme NIS intr-una dintre principalele companii petroliere din sud-estul Europei", adauga documentul.

Noul Consiliu de Administratie al NIS va reuni sase reprezentanti ai Gazprom si cinci reprezentanti ai NIS, care detine monopolul in industria petroliera sarba, a anuntat duminica ministrul sarb al energiei, Petar Skundrici.
In baza acordului energetic semnat intr-un cadru solemn la sfarsitul anului trecut, la Moscova, partea rusa si-a luat angajamentul ca gazoductul South Stream, care va lega Rusia de Europa de Sud, sa treaca prin Serbia. De asemenea, rusii vor construi depozite subterane de gaz in Serbia.

Gazprom si-a luat si angajamentul sa investeasca circa 500 de milioane de euro in compania NIS pana in 2012 si sa finanteze un program social pentru personalul care ar putea fi nevoit sa paraseasca firma, au scris ziarele sarbe in ultimele zile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri