31 Martie 2009

OMV iese din afacerea Mol si primeste dublul sumei platite statului roman pentru 33% din Petrom



Austriecii de la OMV, actionarul majoritar al Petrom, au vandut participatia de 21,1% detinuta la compania ungara Mol rusilor de la OAO Surgutneftegas, pentru 1,4 miliarde de euro (1,9 mld. de dolari), informeaza Bloomberg.
Astfel, OMV a primit pe actiunile MOL de peste doua ori mai mult decat a platit statului roman in 2004 pentru preluarea a 33% din Petrom.

Spre comparatie, OMV a platit in 2004 statului roman 669 de milioane de euro pentru preluarea a 33% din Petrom, restul sumei, pana la 1,5 miliarde de euro, reprezentand majorare de capital).

“Achizitia actiunilor MOL reprezinta un pas important in strategia Surgtneftegaz de integrare pe verticala. De asemenea, prin acest pas ne dorim sa ne apropiem cat mai mult de consumatorii finali”, arata un comunicat al companiei ruse.

Surgutneftegas controleaza cea mai mare rafinarie de petrol din Rusia, fiind a patra companie ca marime din tara.

Tranzactia a fost intermediata de banca americana de investitii JP Morgan. “Pretul primit se traduce in 19,212 forinti/actiune, comparativ cu valoarea de 9,940 de forinti pe care o avea fiecare titlu al MOL la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri”, au precizat reprezentantii OMV. Actiunile OMV au inregistrat o scadere pe bursa din Viena, un titlu al companiei austriece fiind cotat la putin peste 24 de euro, in scadere cu 0,91%.

Compania rusa nu intentioneaza sa-si majoreze participatia detinuta la grupul ungar. “Nu am auzit nimic despre o eventuala majorarea a participatiei. Inca mai trebuie sa punem la punct anumite detalii ale tranzactiei”, afirma Raisa Khodchenko, purtator de cuvant la Surgutneftegas.

Reprezentantii companiei MOL nu au facut nicio precizare.

Compania rusa a rafinat 37% din productia zilnica de titei din februarie, respectiv 447.000 de barili dintr-un total de 1,2 milioane de barili. MOL are o capacitate de rafinare zilnica de 336.000 de barili.

Dupa finalizarea tranzactiei, OMV nu va mai detine nicio participatie in capitalul MOL. Profitul OMV, dupa plata intereselor minoritare, a scazut cu 13% in 2008, la 1,34 de miliarde de euro.

Mol a afisat pierderi nete de 33,31 miliarde forinti (142,7 milioane dolari), dupa un profit net de 97,95 miliarde forinti in perioada similara din 2007.



Citeste si