Bancile din Lituania au la ora actuala suficient capital, dar o incetinire si mai puternica a cresterii economice si un avans al imprumuturilor neperformante le-ar putea forta sa recurga la majorari de capital in 2009 si 2010, a anuntat banca centrala, potrivit Reuters.

Banca centrala a anuntat ca rata de adecvare a capitalului bancilor comerciale este de 13,9%, comparativ cu un nivel minim de 8%, informeaza NewsIn.

De asemenea, institutia a intreprins teste de stres asupra a cinci banci mari, si anume asupra diviziilor din Lituania ale bancilor nordice SEB, Swedbank si DnB Nord, dar si asupra celo nationale Ukio si Snoras.

In cel mai grav scenariu, bancile ar avea nevoie de o crestere de capital intre 200 si 250 milioane litas (intre 80,6 si 100,8 milioane dolari) anul acesta si cu inca 1,5-2 miliarde litas (604,8-806,4 milioane dolari) in 2010.

"Rezultatele testelor de stres au aratat ca bancile ar putea avea nevoie sa obtina mai mult capital", a declarat un oficial al bancii centrale.

Banca centrala a estimat o comprimare a economiei cu 15,6% anul acesta, in timp ce ministerul de finante a anuntat ca exista riscul unei scaderi cu 18,2% a produsului intern brut (PIB).

Banca centrala a anuntat intr-un raport ca imprumuturile neperformante au crescut in primul trimestru la 8,2% din portofoliul total al imprumuturilor de 68 miliarde litas, de la 4,5% la finalul lui 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un nou FinTech intra pe piata din Romania: ce solutii ofera