24 Iunie 2009

Un nou razboi al gazelor naturale intre Ucraina si Rusia



Un nou razboi al gazelor naturale este gata sa erupa in Ucraina, amenintand cu o noua intrerupere a livrarilor catre Europa si cu inrautatirea situatiei financiare a Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, scrie cotidianul The Times, pe pagina sa web.
Discutii de ultima ora au loc intre Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru obtinerea unui imprumut de patru miliarde dolari pentru a acoperi costul facturii de gaze naturale a Ucrainei.

Compania nationala de utilitati a Ucrainei nu are bani sa plateasca urmatoarea factura energetica, ce va veni la data de 7 iulie, iar companiile energetice europene se tem ca Gazprom va opri livarile de gaze prin conductele ce traverseaza Ucraina, amenintand eforturile europene de a completa operatiunile de stocare de gaze pentru iarna.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a facut apel la statele europene vulnerabile la o posibila criza sa redacteze planuri in caz de urgenta si sa sa pregateasca pentru ce e mai rau.

"Nu trebuie sa intram nepregatiti intr-o alta criza. Exista intradevar riscul aparitiei unei noi crize majore in urmatoarele saptamani, nu luni, si trebuie sa protejam cetatenii europeni", a declarat acesta.

Ucraina trebuie sa cumpere 19 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru a completa stocurile pentru iarna, insa fondurile oferite printr-un imprumut FMI s-au terminat si guvernul a admis deja ca nu are bani sa plateasca factura pentru luna iulie.
Barroso a afirmat ca UE nu va oferi fonduri, in caz de necesitate.

"Nu avem astfel de sume alocate in buget. Vrem sa ajutam prietenii nostri din Ucraina, insa ei au probleme structurale. Principala problema este legata de abilitatea Ucrainei de a plati pentru gazul provenit din Rusia. Insa aceasta nu este problema noastra", a declarat Barroso.

Recesiunea globala a inrautatit conflictul dintre Ucraina si Rusia, statul rus fiind nemultumit si de refuzul Uniunii Europene de a finanta Ucraina. Kremlinul mai este ingrijorat si de posibilitate ca Gazprom sa sufere pierderi majore in cazul in care va fi fortat sa intrerupa livrarile prin Ucraina.

Gazprom este principalul exportator al Rusiei, insa afacerile sale in Europa sunt afectate de faptul ca 80% din livrari sunt realizate pe teritoriul Ucrainei.

Pentru a inrautati si mai mult situatia, Gazprom a intrat in perioada de recesiune grav afectat de datorii si de reducerea veniturilor.

In cazul in care Gazprom va intrerupe livrarile, va suferi si pierderi majore, pentru ca statele europene vor prefera sa isi completeze stocurile cu gaze naturale provenite din Norvegia si gaze naturale lichefiate.



Citeste si