13 Iulie 2009

Rusia a coborat rata de refinantare la 11%



Banca centrala a Rusiei a coborat astazi rata de refinantare pentru a patra oara in ultimele trei luni si jumatate, in incercarea de a incuraja bancile comerciale sa impulsioneze economia, prin acordarea de credite accesibile.
Rata de refinantare va fi coborata de luni cu 0,5 puncte procentuale, la 11%, in timp ce dobanda repo minima la creditele pentru o zi va fi coborata tot cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, potrivit NewsIn.

"Banca centrala a Rusiei estimeaza ca masura va crea conditiile necesare pentru scaderea dobanzilor la imprumuturi si reluarea activitatii de creditare", a anuntat institutia.

Guvernatorul bancii centrale, Sergei Ignatyev, semnalase ca urmatoarea modificare a dobanzilor ar putea avea loc in iulie, iar economistii consultati de Reuters saptamana trecuta au estimat ca rata de refinantare va fi coborata la 10,5% pana la sfarsitul anului.

"Este o decizie prevazuta si cred ca vor mai avea loc una sau doua reduceri ale dobanzii pana la sfarsitul verii, in total cu 1 punct procentual", a declarat Natalia Orlova, analist in cadrul Alfa Bank.

Rusia a crescut cheltuielile pentru sprijinirea economiei, care a intrat in prima recesiune din ultimii zece ani, in contextul in care veniturile din taxe scad, din cauza ieftinirii petrolului. Deficitul public din 2009 ar putea depasi 8%.




Citeste si