Dupa ce perioada cea mai dificila a crizei economice a trecut, lumea se confrunta cu o perioada de stagnare economica durabila, comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii 1990, a adaugat acesta, citat de NewsIn.

"Cum vom iesi din criza? Raspunsul este unul tehnic - doar Dumnezeu stie. Ducem lipsa de modele de urmat", a precizat Krugman, profesor la prestigioasa universitate americana Princeton.

In trecut statele isi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, a adaugat acesta insa "am aveam nevoie sa gasim o alta planeta unde sa exportam, altfel nu vom putea sustine revenirea economica prin exporturi, in contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce inseamna ca suntem intr-o situatie destul de dificila", a adaugat acesta.

Krugman estimeaza ca este improbabil ca alte solutii - cresterea cheltuielilor de consum, a investitiilor companiilor si revenirea sectorului imobiliar - sa poata sustine revenirea economiei americane sau a celei mondiale.

"Se pare ca am evitat o a doua Mare Criza", a declarat Krugman, facand referire la criza economica din 1929. "Sunt convins ca o redresare totala nu va putea avea loc pentru cel putin inca doi ani, posibil mai mult", a adaugat acesta.

In varsta de 55 de ani, Krugman este profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton si este renumit pentru teoriile sale in domeniul "noului comert" si al crizelor valutare, fiind considerat unul dintre cei mai influenti 50 de economisti ai lumii contemporane.