Economia Japoniei a iesit in al doilea trimestru din cea mai grava recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial, dupa ce exporturile si cheltuielile de consum au crescut, insa bursele au inchis in scadere, din cauza temerilor ca recuperarea nu va dura, scrie Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut 3,7% in termeni anuali, in cele trei luni incheiate in 30 iunie, marcand prima crestere din ultimele cinci trimestre. In primele trei luni ale anului, economia nipona a scazut cu 11,7%, informeaza NewsIn.

Comparativ cu trimestrul anterior, economia japoneza a crescut cu 0,9%. Exporturile au fost principalul factor al cresterii, dupa un avans de 6,3%, comparativ cu trimestrul anterior.

Guvernatorul bancii centrale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, a spus recent ca recuperarea economiei japoneze, a doua ca marime din lume, este foarte probabil sa fie slaba, deoarece nu exista garantii ca cererea va creste, in contextul implementarii programului de stimuli.

”Chiar daca vom inregistra o revenire, nu cred ca aceasta va fi impresionanta”, a spus Shirakawa, in conditiile in care banca a mentinut dobanda cheie la 0,1%.

Oficialii bancii arata intr-un raport ca raman ingrijorati de riscurile asociate activitatii economice si preturilor, in contextul in care recesiunea ce a cuprins economia tarii da semne de temperare.

”Decizia de a mentine dobanda cheie arata cat de atenta si conservatoare ramane banca centrala in legatura cu recuperarea economica”, considera Susumu Kato, economist-sef in cadrul Calyon Securities.

Shirakawa nu a facut publice noi masuri de sprijinire a economiei, la o luna dupa ce a extins programele de relaxare a creditarii pana la finele lui 2009.

Programul de 25.000 miliarde yeni (262 miliarde dolari) pus la punct de cabinetul premierului Taro Aso a dus la cresterea increderii consumatorilor pentru a saptea luna la rand in iunie, conform unui raport guvernamental.

Datele vin in contextul in care rata somajului din Japonia a urcat in iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si preturile de consum au scazut cu un ritm record, ceea ce arata ca economia nipona face eforturi sa iasa din recesiune, in contextul in care exporturile incep din nou sa creasca.

Datele statistice au aratat ca rata somajului a urcat la 5,4% in iunie, de la 5,2% in mai, peste estimarile analistilor, de 5,3%.

Preturile de consum au scazut cu 1,7% in iunie, conform unui raport separat. Totusi, cheltuielile gospodariilor au urcat cu 0,2% in iunie, pentru a doua luna la rand.

Guvernul a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum si reduceri de taxe, in vederea sprijinirii consumului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri