Cifra a depasit estimarile analistilor, depasind nivelul de 5,5% inregistrat in aprilie 2003. Preturile de consum au scazut cu 2,2%, in termeni anuali.

”Economia este factorul cheie pentru alegeri. Populatia isi canalizeaza nemultumirile in mod firesc catre actualul guvern”, a spus Masamichi Adachi, economist in cadrul JPMorgan Chase & Co, potrivit NewsIn.

Totusi, economia Japoniei a iesit in al doilea trimestru din cea mai grava recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial, dupa ce exporturile si cheltuielile de consum au crescut.

Produsul intern brut (PIB) a crescut 3,7% in termeni anuali, in cele trei luni incheiate in 30 iunie, marcand prima crestere din ultimele cinci trimestre. In primele trei luni ale anului, economia nipona a scazut cu 11,7%.

Comparativ cu trimestrul anterior, economia japoneza a crescut cu 0,9%. Exporturile au fost principalul factor al cresterii, dupa un avans de 6,3%, comparativ cu trimestrul anterior.

Guvernatorul bancii centrale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, a spus recent ca recuperarea economiei japoneze, a doua ca marime din lume, este foarte probabil sa fie slaba, deoarece nu exista garantii ca cererea va creste, in contextul implementarii programului de stimuli.

Oficialii bancii arata intr-un raport ca raman ingrijorati de riscurile asociate activitatii economice si preturilor, in contextul in care recesiunea ce a cuprins economia tarii da semne de temperare.

Programul de 25.000 miliarde yeni (262 miliarde dolari) pus la punct de cabinetul premierului Taro Aso a dus la cresterea increderii consumatorilor pentru a saptea luna la rand in iunie, conform unui raport guvernamental.

Guvernul a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum si reduceri de taxe, in vederea sprijinirii consumului.