18 Decembrie 2009

Investitorii institutionali sunt increzatori in perspectivele din 2010



Investitorii institutionali raman increzatori in perspectivele cresterii economice globale in 2010, potrivit unui studiu al Barclays Capital, citat de Financial Times.
Studiul trimestrial al sentimentului investitorilor institutionali a relevat faptul ca 55% dintre repondenti considera ca pietele financiare isi vor continua cresterea in 2010.

Totusi, cercetarea indica faptul ca investitorii au pareri diferite privind evolutia dobanzilor de referinta in urmatorul an.

Astfel, 41% dintre cei 724 de manageri de fonduri de hedging, de firme de investitii si ale bancilor centrale considera ca politicile monetare vor fi pastrate la nivelele actuale in ciuda ingrijorarilor privind preturile activelor.

Totodata, 29% dintre acestia cred ca incheierea programul Rezervei Federale americane de a achizitiona active va duce la o crestere a randamentelor si o restrangere a politicii monetare.

“Diferentele dintre pareri indica faptul ca statisticile economice ale Statelor Unite din ultima perioada, cum ar fi cel mai recent raport privind numarul de angajati, va duce la o majorare a randamentelor titlurilor de stat americane”, explica David Woo, sef al departamentului de strategie Forex in cadrul barclays Capital.

El sustine ca rally-ul privind preturile activelor inceput in septembrie s-a datorat volumelor mari de lichiditati provenite din partea bancilor centrale.

De asemenea, studiul sugereaza ca viziunile privind perspectivele dolarului sunt impartite, existand mai multi investitori care vad o depreciere a monedei americane.

Dolarul a fost ales ca fiind a doua cea mai atractiva investitie din punctul de vedere al raportului risc/randament. Moneda preferata pentru investitii pe termen lung al institutionalilor ramane dolarul australian, in timp ce yenul este preferat pentru perioade scurte de timp.

In ciuda optimisului aparent dintre manageri, doar 9% dintre respondenti au pozitii de investiti pe care le caracterizeaza ca fiind mari sau la limita in termeni de risc, in timp ce restul le-au numit reduse sau la fel ca media.

Managerii chestionati se asteapta la o recesiune in forma de W in conditiile in care riscul este subapreciat pe pietele financiare, cresterea economiei globale ar putea fi mai redusa, iar cel mai probabil dolarul va beneficia de pe urma unor noi perioada de scadere economica.

Cea mai mare parte dintre repondenti cred ca finalul programul de achizitie de active a Fed va afecta titlurile de stat americane, dar va determina o apreciere a dolarului.

Totodata, marea majoritate dintre manageri considera ca Banca Centrala Europeana (BCE) va majora dobanda cheie inainte ca Fed sau Banca centrala a Angliei sa restranga politica monetara.



Citeste si