11 Februarie 2010

Grecia ar putea fi salvata de UE. Va putea reduce guvernul elen deficitul bugetar?

Criza din Grecia s-a facut auzita si resimtita in toate colturile lumii si pe toate pietele financiare, insa sefii statelor din Uniunea Europeana se pregatesc sa adopte un plan de salvare in conditiile in care si guvernul elen s-a angajat sa reduca in 2010 deficitul bugetar cu 4 puncte procentuale, pana la 8,7%.

Grecia, in plina criza bugetara, asteapta ajutor de la europeni

Ministrii de finante din zona euro au discutat despre criza bugetara din Grecia, iar sefii de stat din Uniunea Europeana urmeaza sa se intalneasca pentru a evalua problemele din Grecia, in conditiile in care este nevoie de un plan de sustinere financiara a statului elen.

In prezent, nu exista un acord cu privire la un plan de sustinere a Greciei, aflata in plina framantare privind amploarea deficitelor, care provoaca temeri legate de posibilitatile Atenei de a se imprumuta pe pietele externe, a spus o sursa diplomatica europeana, potrivit agentiei NewsIn.

Totusi, semnalele privind crearea unui mecanism de sustinere a Greciei sunt tot mai multe. De altfel, un oficial german a precizat ca in cadrul guvernului Germaniei au loc pregatiri pentru un astfel de plan de sustinere.

Ajutorul ar putea consta in imprumuturi bilaterale ale unor tari din zona euro catre Grecia.

De asemenea, mai este avuta in vedere posibilitatea eliberarii in avans de catre UE a subventiilor pentru statul elen.

"Este un subiect complicat, pentru ca daca incepem sa aratam ca ne panicam spunand ca vom ajuta Grecia, pietele vor specula mai mult", a spus o sursa guvernamentala de rang inalt, care a adaugat ca va exista un document comun referitor la Grecia, la finalul summitului sefilor din statele UE. Aceasta a mai spus ca trebuie indepartata ideea unei interventii a Fondului Monetar International pentru Grecia, "care ar fi umilitoare pentru UE".

In ianuarie, FMI a trimis o echipa la Atena, la solicitarea guvernului grec, care avea nevoie de asistenta tehnica pentru a face fata celui mai mare deficit bugetar din zona euro, estimat la 12,7% din produsul intern brut (PIB) din 2009. Pentru 2010, Grecia si-a stabilit ca obiectiv reducerea deficitului bugetar cu 4 puncte procentuale, la 8,7%.

Comisia Europeana a aprobat, pe 3 februarie, planul prezentat de guvernul grec pentru rezolvarea crizei bugetare, insa a decis sa plaseze statul sub supraveghere. Executivul european a adoptat o serie de recomandari pentru a se asigura ca Grecia va aduce deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2012, conform cu cerintele din tratatul de la Maastricht.

Moody's: Riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata este foarte scazut

Agentia de evaluare financiara Moody's sustine ca "riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata este foarte scazut", iar problemele de lichiditate, de care profita pietele pentru a specula pe seama datoriei elene, sunt exagerate.

De asemenea, Moody's a subliniat ca trebuie facuta o diferenta intre riscurile de creditare ce ar putea duce la modificarea ratingurilor Greciei, Spania si Portugaliei, spre a evita confuzii intre situatiile celor trei state membre ale zonei euro, potrivit NewsIn. Astfel, analistii agentiei de rating au explicat ca situatiile Spaniei si Portugaliei "nu sunt direct comparabile cu cea a Greciei", desi investitorii s-au aratat ingrijorati de extinderea problemelor bugetare ale Greciei.

Grecia este notata de Moody's cu "A2", cu perspectiva negativa, dar agentia a precizat ca "planurile ambitioase" ale guvernului grec de redresare a finantelor tarii ar putea duce la stabilizarea calificativului. In schimb, esecul in indeplinirea acestora ar atrage scaderea ratingului.

Guvernul elen sustine ca va reduce deficitul bugetar la 8,7% din PIB in 2010

Grecia si-a asumat obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 8,7% din PIB in 2010 si este pregatita sa adopte "toate masurile necesare" pentru indeplinirea acestui obiectiv, sustine premierul grec George Papandreou, conform NewsIn.

In 2009, deficitul bugetar al Greciei a fost de 12,7% din PIB, in conditiile in care in tratatul de la Maastricht se prevede un deficit bugetar de maxim 3% din PIB pentru tarile care au aderat la zona euro.

"Suntem pregatiti sa luam toate masurile necesare pentru a fi siguri ca ne vom atinge obiectivul de reducere a deficitului cu 4 puncte procentuale in 2010, la 8,7%", a declarat Papandreou.

Criza financiara din Grecia a izbuncnit in octombrie 2009, cand noi guvernanti au anuntat ca deficitul bugetar al tarii se ridica la 12,7% din PIB, si nu la 3,7% din PIB cat era estimat anterior.


Citeste si