15 Februarie 2010

Premierul elen: Suntem un "animal de laborator" pentru UE



Premierul elen George Papandreou a acuzat intr-un discurs televizat catre cabinetul de la Atena ca Grecia a devenit un "animal de laborator" in batalia dintre Europa si pietele financiare, in primul test major pentru zona euro de la aparitia sa, potrivit Financial Times.
De asemenea, Papandreou si-a acuzat partenerii din UE ca dau senzatia ca ar exista un pericol de colaps, la o zi dupa ce liderii europeni au promis sa sprijine guvernul grec, care se lupta sa rezolve grava criza bugetara a tarii, scrie NewsIn.

Potrivit premierului elen, membrii UE trimit "mesaje mixte despre tara noastra... care au creat o psihologie de colaps iminent care ar putea sa se produca".

Papandreou a mai acuzat Comisia Europeana ca nu a reactionat suficient de promt la politica de falsificare a statisticilor a fostului guvern conservator de la Atena. "Aceasta a subminat responsabilitatea institutiilor europene in fata pietelor internationale", a afirmat el.

Financial Times noteaza ca rabufnirea nervoasa a lui Papandreou risca sa-i infurie pe acei lideri europeni de la care Atena are nevoie de sprijin, in conditiile in care unele voci europene sustin ca discutii despre asistenta financiara vor mai avea loc doar dupa ce Atena va reusi sa convinga UE ca programul de austeritate functioneaza.

Pentru guvernul elen, principala provocare este reprezentata in prezent de atitudinea Berlinului. Germania insista ca autoritatile de la Atena sa-si asume responsabilitatea principala in restabilirea increderii in Grecia, cancelarul german opunandu-se incercarilor Frantei de a anunta un plan de salvare clar pentru Grecia la summitul UE de joi, ce a avut loc la Bruxelles.

De altfel, atitudinea dura a Angelei Merkel se bucura de sprijin politic si popular la Berlin. In parlamentul german, atat partidele guvernamentale, cat si cele de opozitie au anuntat ca nu va exista vreun sprijin in Bundestag pentru un pachet de salvare a Greciei in lipsa unor dovezi clare de taieri drastice ale cheltuielilor bugetare.

Potrivit unor surse elene, Merkel a cerut, inaintea summit-ului, ca guvernul de la Atena sa majoreze TVA cu 1% si sa reduca si mai mult cheltuielile bugetare. Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a reusit, insa, sa obtina un compromis inainte de debutul reuniunii.

Atitudinea Berlinului fata de Grecia este explicata de unii oficiali germani prin reglementarile constitutionale ale tarii, care cer autoritatilor din Germania sa respecte cu strictete criteriile de stabilitate fiscala si monetara ale zonei euro.



Citeste si