Totusi, preturile sunt cu circa o treime peste nivelul inceputului de an, din cauza stocurilor inca limitate comparativ cu nivelul comenzilor.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a avertizat ca ar putea exista inca in aceasta iarna riscul unei cresteri galopante a cotatiilor petroliere, daca temperaturile scad sub pragul normal, fapt deja prezis de unii specialisti.

Deocamdata, pretul barilului inregistreaza cea de-a 16-a saptamana de scaderi si ar putea continua acest ritm descendent datorita cresterii depozitelor petroliere si diminuarii comenzilor, informeaza Reuters.

Temperatura din SUA, prea ridicata din pentru aceasta perioada a anului, este un alt factor care a contribuit la reducerea comenzilor si, implicit, la scaderea cotatiei titeiului. Lipsa tulburarilor din zona Orientului Mijlociu reprezinta o alta cauza pentru care petrolul scade. Piata este plina de petrol. Atata timp cat nu se preconizeaza nici un dezastru in Orientul Mijlociu, trendul ar trebui sa continue, a declarat Mordechai Abir, director de cercetare in domeniul energetic la Burnham Securities Inc. din New York. O alta cauza a scaderii preturilor petrolului este una pur statistica. Analistii de la Citibank estimeaza ca pretul barilului de titeiului ar putea ajunge la 50,16 dolari, bazandu-se pe istoria fluctuatiilor pretului petrolului.

Citeste si:

Alt motiv pentru aceasta cotatie a titeiului este cel citat de cotidianul francez La Tribune: risipirea incertitudinilor privind gradul in care cele doua uragane au afectat economia Statelor Unite, mai scazut fata de estimarile initiale.

O alta veste buna vine dinspre capacitatile americane de productie. Astfel, rafinariile americane au ajuns la o capacitate totala de operare de 84%, cu 1,5% peste cifrele de saptamana trecuta. Este cel mai mare nivel de productie comparativ cu perioada premergatoare uraganului Rita.

IEA si Departamentul american pentru Energie au redus estimarile lor initiale privind consumul mondial de petrol din aceasta saptamana. Prognozele IEA arata ca in anul 2006 consumul de carburanti se va situa la 85,01 dolari, in scadere cu 140.000 de barili fata de estimarile sale de luna trecuta.

Livrarile de petrol brut catre Statele Unite au crescut peste asteptari, ajungand saptamana trecuta pana la 4,5 milioane de barili, o statistica a guvernului federal aratand ca depozitele au crescut cu aproximativ 13% fata de anul trecut.