6 Aprilie 2010

BNP Paribas isi retrage activitatile din trei paradisuri fiscale



Banca franceza BNP Paribas, prezenta si in Romania, va ceda bancii canadiene Scotia activitatile pe care le deruleaza in Bahamas si Panama, urmand sa se retraga din cele doua paradisuri fiscale, potrivit angajamentului pe care si l-a asumat in septembrie 2009, scrie AFP.
De asemenea, BNP Paribas vrea sa renunte la activitatile din Insulele Cayman. "Tranzactia va permite BNP Paribas sa cedeze toate activitatile de gestiune privata din cele trei tari, potrivit anuntului facut in septembrie 2009", a precizat banca.

La finalul lui septembrie, directorul general al bancii, Baudouin Prot, anuntase ca BNP Paribas va renunta la activitatile din tari care se afla pe lista "gri" a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), considerate drept necooperante in materie fiscala. Atunci, seful bancii facuse referire la Panama si Bahamas. Ulterior, Bahamas a iesit de pe lista "gri" a OCDE, dupa semnarea mai multor acorduri bilaterale de schimb de informatii fiscale. La fel s-a intamplat si in cazul Insulelor Cayman, mai precizeaza AFP.

In schimb, Panama nu a semnat niciun acord. BNP Paribas cedase deja, de la finalul lui 2009, activitatile de banca de finantare si de investitii din aceasta tara, tot catre Scotia. Odata cu cesionarea bancii private, BNP Paribas se retrage complet din statul din America Centrala, scrie NewsIn.

Cesiunea filialelor bancii private din cele trei tari ar urma sa fie incheiata in trimestrul al treilea din 2010, iar volumul tranzactiei nu a fost comunicat.

Grupul BNP Paribas este prezent in Romania prin companiile Arval, BNP Paribas Lease Group, BNP Paribas Romania, Cardif Romania, Cetelem Romania si Real Estate Romania.




Citeste si