3 Mai 2010

Goldman Sachs, sub ancheta Procuraturii din New York



Decizia autoritatilor vine la doua saptamani dupa ce SEC a amendat banca cu 14 miliarde de dolari pentru frauda, scrie The Guardian.
Procurorii federali americani au inceput o ancheta penala in cazul Goldman Sachs cu privire la acuzatiile ca investitorii care au cumparat produse financiare complexe, legate de credite ipotecare, de la banca au fost fraudati.

Astfel, decizia autoritatilor vine la numai doua saptamani dupa ce Securities and Exchange Commission (SEC), arbitrul pietei de capital din Statele Unite, a amendat banca de investitii cu 14 miliarde de dolari pentru frauda. In prezent, Biroul Procuraturii din Manhattan investigheaza daca Goldman, sau unul dintre angajatii sai, a comis o frauda cu titluri de valoare, avand in acest sens dovezi diferite fata de SEC.

Pe de alta parte, reprezentantii Goldman Sachs au spus ca nu au fost surprinsi de ancheta derulata de autoritatile din New York, considerata a fi doar intr-un stadiu incipient. „Avand in vedere atentia acordata recent firmei, nu suntem surprinsi de raportul unei anchete", a declarat un purtator de cuvant al Goldman Sachs. "Vom coopera pe deplin privind toate cererile de informatii", a incheiat acesta.

Investigatia SEC sustine ca Goldman si-a pacalit clientii prin punerea in mod deliberat a unor ipoteci cu performante reduse intr-un vehicul de investitii unic. Mai multe oferte similare au iesit de atunci la lumina, inclusiv un pachet numit Timberwolf in valoare de 1 miliard de dolari si un altul de 300 milioane de dolari pe nume Anderson.

In urma cu trei zile, executivii Goldman Sachs au fost prezenti in fata unei comisii a Senatului Statelor Unite, privind acuzatii de frauda. De asemenea, Fabrice Tourre, vicepresedinte al Goldman Sachs si principalul invinuit de catre arbitrul pietei de capital, si-a sustinut apararea, in timp ce directorul executiv, Lloyd Blankfein, a descris mai tarziu calvarul drept "o experienta umilitoare".

De fapt, banca americana Goldman Sachs a sustinut ca acuzatiile de frauda formulate de catre supraveghetorul pietei de capital din SUA se bazeaza pe actiunile unui singur angajat, francezul Fabrice Tourre.



Citeste si