26 August 2010

Slovacia asteapta scuze de la CE pentru reactia avuta la refuzul de a ajuta Grecia



Premierul slovac, Iveta Radicova, asteapta scuze din partea Comisiei Europene, dupa ce comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a catalogat ca lipsa de solidaritate refuzul Slovaciei de a contribui la planul de sustinere destinat Greciei, potrivit publicatiei Die Welt, preluata de Le Figaro, informeaza Mediafax.

"Modul in care comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, un functionar de la Bruxelles care niciodata n-a fost ales, s-a exprimat in legatura cu parlamentul slovac, ales, este umilitor. Voi cere scuze oficiale din partea Bruxellesului cu ocazia vizitei la Berlin", a afirmat Radicova.

Rehn a criticat "lipsa de solidaritate" a Slovaciei si "incalcarea angajamentului" asumat in fata Eurogroup de a furniza Greciei un ajutor financiar temporar si conditionat.

Parlamentul slovac a refuzat sa participe la programul de imprumut de 110 miliarde de euro, pe trei ani, stabilit pentru statul elen.

Contributia Bratislavei ar fi trebuit sa fie de 800 de milioane de euro. Slovacia a aprobat, insa, fara rezerve, fondul de urgenta destinat tarilor indatorate din zona euro.

"Nu a fost vorba de o lipsa de solidaritate cu un stat aflat in criza. Problema au fost guvernantii iresponsabili", a adaugat Radicova.

Slovacia este membra a Uniunii Europene din 2004 si a intrat in zona euro in 2009, an in care economia a scazut cu 4,7% din cauza crizei mondiale.



Citeste si