14 Decembrie 2005

Deficitul de cont curent al UE, la cote mari

Din primele estimari ale Eurostat, biroul european de sattistica, deficitul de cont curent al celor 25 de state din Uniunea Europeana a fost de 21,1 miliarde euro in trimestrul al treilea din 2005, fata de 9,1 miliarde euro, cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut. In trimestrul al doilea din acest an, deficitul de cont curent a fost putin mai mare, respectiv 21,2 miliarde euro.

In plus, s-a consemnat un surplus comercial de 9,6 miliarde euro din sectorul serviciilor, dar mai scazut fata de acelasi trimestru din 2004, cand UE a avut un surplus al balantei comerciale de 10,8 miliarde euro, si, de asemenea, in scadere fata de trimestrul al doilea din acest an cand s-a obtinut un surplus de 15,3 miliarde euro. In relatie cu PIB-ul UE, balanta de cont curent in trimestrul al treilea din 2005 este de -0,8% din PIB, la fel ca in trimestrul al doilea din anul curent, cele mai crescute procente din acest an, in primul trimestru inregistrandu-se un minus al balantei de cont curent de 0,7%.

Fata de anul anterior, aceste cifre sunt mult mai mari, in trimestrul al patrulea din 2004, balanta de cont curent fiind pozitiva,



Citeste si