6 Decembrie 2010

Polonia nu trebuie sa se grabeasca sa adopte euro



Polonia nu trebuie sa se grabeasca sa adopte euro, al carei viitor este incert, pana cand Uniunea Europeana nu va ajusta institutiile politice si economia astfel incat sa sustina o moneda unica stabila, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, citat de Bloomberg, scrie Mediafax.

"Uniunea monetara europeana este un proiect ambitios dar neterminat. Ambitia politica nu a fost egalata de capacitatea si vointa de a ajusta institutiile economice, ceea ce pune sub semnul intrebarii viitorul euro", a afirmat Belka intr-un discurs sustinut la Cracovia si citat de site-ul Forsal al publicatiei Dziennik Gazeta.

Belka a adaugat ca aceasta situatie creeaza o mare dilema privind optiunea Poloniei.

Autoritatile de la Varsovia au renuntat anul trecut la obiectivul de adoptare a euro in 2012, dupa ce veniturile bugetare au scazut din cauza recesiunii mondiale.

In 2009, deficitul bugetar al Poloniei a crescut la 7,2% din PIB, fiind de peste doua ori mai mare decat limita de 3% permisa de legislatia Uniunii Europene.

Pentru acest an, guvernul estimeaza un deficit bugetar de 7,9%, pe care intentioneaza sa il reduca la 3% pana in 2013.

Belka a spus ca este pentru adoptarea euro, dar, in conditiile actuale, termenul poate fi doar ipotetic.

El a explicat ca blocul comunitar duce lipsa de un buget comun sau de o politica bugetara comuna.

"Drept surogat, avem Tratatul de la Maastricht, care este un acord intre gentlemeni, dar s-a dovedit ca nu exista destui gentlemeni", a aratat bancherul.

Guvernul a aprobat, in octombrie, un plan de pregatire a legislatiei, a sistemului bancar si a administratiei pentru adoptarea euro de indata ce tara va indeplini conditiile economice si politice.

Ministrul de Finante, Jacek Rostowski, a declarat, pe 29 noiembrie, ca Polonia mai are de facut un drum lung inainte de adoptarea euro, intrucat trebuie sa indeplineasca criteriile la un nivel profund, sustenabil.

Polonia a intrat in UE in 2004 si trebuie sa adopte euro in conformitate cu acordul de aderare.



Citeste si