31 Ianuarie 2011

Slovacia si Ungaria construiesc un gazoduct care sa lege retelele celor doua state



Premierii Slovaciei si Ungariei au semnat un acord pentru construirea unui gazoduct care sa lege retelele de distributie ale celor doua state, intelegerea facand parte dintr-un plan mai larg destinat imbunatatirii securitatii energetice in Europa Centrala, transmite Reuters.

Gazoductul ar putea face parte dintr-un sistem mai mare prin care se vor transporta gaze naturale dintr-un terminal de gaze naturale lichefiate din Polonia prin Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, arata Mediafax.

"Este un pas care se traduce printr-o securitate energetica mai mare pentru Slovacia, dar si unul important pentru siguranta energetica a Uniunii Europene", a declarat premierul slovac Iveta Radicova.

Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia au convenit la inceputul saptamanii interconectarea retelelor de gaze naturale pe directia nord-sud. Aceste state isi asigura cea mai mare parte din necesarul de gaze prin importurile din Rusia si de aceea vor sa-si diversifice sursele de aprovizionare, sa construiasca noi sisteme de transport pentru combustibil, sa le modernizeze pe cele existente si sa majoreze capacitatea de depozitare.

Coridorul nord-sud va fi conectat la proiecte mai mari, precum Nabucco sau un terminal de gaze naturale lichefiate din Croatia.



Citeste si