21 Februarie 2011

Creste dependenta Europei de gazele importate



Dependenta Europei de gazele importate va creste de la 63% la 78% pana in 2020, potrivit organizatiei European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG), care noteaza ca estimarile privind cererea variaza cu circa 20 de puncte procentuale, scrie Mediafax.

Organizatia anticipeaza ca productia de gaze din Europa va scadea cu 37%, urmand sa acopere 22% din cerere, pana la sfarsitul acestui deceniu, astfel incat furnizorii europeni de gaze vor fi nevoiti sa caute alte surse de aprovizionare.

Diferenta dintre cea mai ridicata si cea mai scazuta estimare referitoare la cererea de gaze, folosite de ENTSOG pentru planul de dezvoltare a retelelor pe termen de zece ani, este de circa 104 miliarde de metri cubi, ceea ce face dificila planificarea.

Intre aceste estimari se numara si cele ale grupului industrial Eurogas si Agentiei Internationale pentru Energie.

"Stim cu totii ca Europa schimba rapid felul in care obtine, transporta si foloseste energie primara", a declarat presedintele ENTSOG, Stephan Kamphues.

Kamphues a aratat ca "ENTSOG este convinsa ca gazele naturale si infrastructura asociata vor juca un rol tot mai important pentru indeplinirea obiectivelor asumate de Uniunea Europeana in domeniul energiei".

Potrivit ENTSOG, care trebuie sa publice la solicitarea UE un plan pe termen de zece ani, este necesara o flexibilitate mai mare a infrastructurii in domeniul gazelor naturale, la nivelul Europei, pentru a tine sub control viitoarele probleme de aprovizionare, precum si dependenta de importuri.

Rolul ENTSOG este promovarea finalizarii si functionarii pietei interne si a comertului transfrontalier cu gaze naturale, pentru a asigura managementul optim, operatiunile coordonate si dezvoltarea tehnica solida a retelei europene de gazoducte in Europa.

Entitatea a fost creata in decembrie 2009, iar in prezent reuneste 33 de operatori din 22 de tari europene.

Intre obiectivele organizatiei se numara imbunatatirea comertului transfrontalier cu gaze, sustinerea interoperabilitatii sistemelor europene de transmisie si a dezvoltarii strategiilor de promovare a solutiilor de piata si a securitatii livrarilor.



Citeste si