COVID-19 | Gabriela Scutea, procurorul general: Am avut ocazia, dacă se poate numi aşa, să înregistrăm dosare de la începutul stării de urgenţă

Procurorul general Gabriela Scutea a afirmat că un număr de 34 de infracţiuni, pe categorii, au fost sesizate de către persoane pe durata stării de urgenţă.

"Noi suntem în activitate din prima zi a instituirii stării de urgenţă. Am avut ocazia, dacă se poate numi aşa, să înregistrăm dosare de la începutul stării de urgenţă, pentru că populaţia nu a înţeles necesitatea conformării la toate aceste demersuri, respectiv să stea în casă, dacă s-a dispus izolare, să rămână în carantină în momentul în care măsurile au fost unele mai severe, sau să respecte măsuri referitoare la nedeplasare din anumite zone. Şi atunci am înregistrat dosare pe o tipologie foarte diversificată.

În inventarul nostru sunt 34 de infracţiuni, pe categorii, care au fost sesizate de către persoane pe durata stării de urgenţă, cele mai grave fiind cele care au culminat cu moartea unor persoane", a declarat Gabriela Scutea, scrie Agerpres.

Eșecul epidemiologic de la Suceava

În ceea ce privește ancheta desfăşurată la Spitalul Judeţean din Suceava, Scutea a precizat că încă nu au început audierile în cauză, urmărirea penală rămânând până în acest moment la nivelul urmării faptelor.

"Le este greu (procurorilor - n.r.) din perspectiva faptului că încă în cauză nu au început audierile. Colegii noştri de la Suceava încă nu s-au confruntat cu un risc serios de infectare în cadrul parchetului. Am fost aproape, dar lucrurile nu s-au confirmat. Nu trebuie, în contextul infectării majore a populaţiei la Suceava, să mai accentuăm şi noi acest risc.

Citeste si:
Tătaru: Stare de urgență, când avem zece mii de cazuri în 3-4 zile,...
Nelu Tătaru: Când avem zece...

Trebuie să ne concentrăm pe acele tipuri de acte care se pot efectua şi o corespondenţă, strângerea de documente de la Spitalul Judeţean Suceava, de la alte autorităţi publice care au competenţe în legătură cu măsurile epidemiologice care trebuiau implementate, toate aceste lucruri s-au desfăşurat cu ritmicitate.

Dacă ne gândim, dosarul a fost deschis acum o lună, în 23 martie, în acest timp s-a lucrat, dar urmărirea penală a rămas încă la nivelul urmării faptelor, nu suntem la nivelul urmăririi unor persoane determinate", a spus procurorul general.

Are corupția picioare scurte în România?

Întrebată dacă achiziţiile nejustificate sunt în atenţia procurorilor în timpul stării de urgenţă, Scutea a răspuns afirmativ.

"Categoric că da. Ele intră pe două patern-uri foarte uşor de stabilit, situaţii în care am avea riscul ca procesul decizional în legătură cu o achiziţie să fie afectat prin fapte de corupţie, infracţiuni de corupţie în forma lor cea mai pură, prin trafic de influenţă sau luare şi dare de mită, sau infracţiuni în care să identificăm infracţiuni de serviciu. Este vorba de abuzul în serviciu în forma prevăzută de Lega 78/2002. Urmărim inclusiv sursele publice, toate articolele care sunt postate despre procesul formare a preţurilor, despre iniţierea unor procese de achiziţie, despre societăţi care apar peste noapte. Şi, acolo vedem dacă sunt indicii care ne duc înspre reţinerea unor infracţiuni".

Citeste si:
Gabriela Scutea va fi procurorul general al Parchetului
Gabriela Scutea va fi...

Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Justiție »Citește și
Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare
Setari Cookie-uri