Infractorii nu mai vând prin piețe, ci online, iar volumul contrabandei e atât de mare încât și-au cumpărat un TIR pentru a transporta țigările.

Potrivit autorităților, în zilele de 16 şi 17 august 2023 au fost efectuate 23 de percheziţii într-o cauză penală privind faptele săvârşite de mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine. A fost ridicată cantitatea de aproximativ 10,5 tone tutun, trei instalații improvizate de prelucrare, produse pirotehnice, două autoturisme, un microbuz, un camion de 7.5 tone, trei cântare profesionale și sume de bani.

Gruparea infracţională livra tutunul din Bulgaria către România, folosind documente justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive care să inducă în eroare autorităţile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităţilor de control la frontieră.

Din cercetări, s-a stabilit că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Dolj, ulterior fiind prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de e-commerce.

Au fost aduse pentru audieri 22 de persoane, suspecte de săvârșirea mai multor infracțiuni: producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, ruperea de sigilii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Procurorul de caz din cadrul PÎCCJ a dispus măsura reținerii față de opt persoane. Totodată, alte două persoane, reţinute ca urmare a acţiunii de flagrat din data de 16.08.2023, au fost prezentate la instanţa de judecată, fiind dispusă măsura arestului la domiciliu.

Nivelul contrabandei cu țigări a scăzut constant în ultimii ani, dar în 2023 pare să crescă. Doar în primele 3 luni ale anului, autoritățile au descoperit de 6 ori mai multe țigări de contrabandă decât în aceeași perioadă a lui 2022.

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri