30 August 2011

Atentie la contracte! Se schimba Codul Civil. Vezi aici alte sfaturi



Antreprenorii pot lua o serie de masuri pentru consolidarea afacerilor, independent de constrangerile exterioare. Vezi mai jos sfaturi pentru companii care pot proteja afacerile de asa zisele furtuni externe.

Atentie la redactarea contractelor

Incepand cu luna octombrie a acestui an va intra in vigoare noul Cod Civil.

In acest act exista o serie de prevederi care pot influenta direct si decisiv relatiile comerciale dintre doua societati. Un exemplu in acest sens este reglementarea impreviziunii si a efectelor ei prin contracte. Conform art. 1271 din noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009 republicata), partile trebuie sa isi execute obligatiile asumate printr-un contract chiar daca executarea lor a devenit mai oneroasa, fie datorita cresterii costurilor executarii propriei obligatii, fie datorita scaderii valorii contraprestatiei.

„Exista, insa, reglementata prin noul Cod Civil, ca exceptie, impreviziunea, care permite solicitarea in instanta, fie a adaptarii contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, fie a incetarii contractului, daca executarea contractului devine excesiv de oneroasa datorita unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei. Impreviziunea, ca o cauza de adaptare a unui contract sau de incetare a lui, nu poate fi invocata decat in anumite conditii, iar o clauza contractuala prin care debitorul obligatiei si-a asumat riscul schimbarii imprejurarilor exclude posibilitatea invocarii impreviziunii in instanta”, precizeaza Beatrice Onica-Jarka, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Si aceasta nu este singura modificare din noul Cod Civil care va afecta relatiile dintre doua societati. Din acest motiv, avocata recomanda mai mare atentie in redactarea contractelor si in abordarea juridica a relatiilor comerciale intre societati.

Sursa foto: Dreamstime


Revizuieste procedurile interne

Daca in ultimii doi ani de la declansarea crizei, tendinta in cele mai multe companii a fost sa reduca costurile, existand o abordare cantitativa a managementului in ceea ce priveste restructurarea, in perioada urmatoare orientarea managerilor sau antreprenorilor romani ar trebui sa fie catre o abordare calitativa.

„Eficientizarea proceselor, fluxurilor interne, revizuirea zonei contabile si a procedurilor pot aduce o valoarea adagata consistenta in ceea ce priveste consolidarea unei afaceri”, declara Luminita Ristea, partener CRG Nexia.


Fa sharing de costuri

Pentru multe companii solutia sharing-ului de costuri variabile poate fi o solutie intr-o abordare mai eficienta a cheltuielilor cu chiriile, intretinerea, transportul, consultanta/contabilitatea. “

Fie ca sunt din acelasi domeniu sau activeaza in domenii diferite, companiile mici si mijlocii au aceasta posibilitate foarte eficienta in reducerea unor categorii de costuri. Cunoastem cazuri de firme din acelasi domeniu care au practicat acest sistem si au ajuns ca in prezent sa fuzioneze pentru a-si consolida pozitia pe piata. Deci iata ca beneficiile sunt neasteptate uneori”, precizeaza Luminia Ristea.

Sursa foto: Dreamstime


Si mai mare atentie la cash-flow!

Cele mai multe companii s-au ciocnit in ultimii ani de problema lipsei de cash-flow.

Multe dintre acestea au invatat din experientele negative cum sa-si eficientizeze fluxurile de bani. Alte companii si-au adancit si mai mult aceste probleme.

Potrivit companiei de consultanta Nexia, problemele de cash-flow nu sunt insurmontabile. Multe companii ajung sa intre intr-un fel de panica in momente in care incep sa aiba gap-uri mari intre incasari si cheltuieli. Atat bancile, cat si IFN-urile au solutii de finantare care pot ajuta companiile in astfel de situatii. Problema este ca multe dintre companii ajung in default financiar si apeleaza la astfel de solutii in ultimul ceas, cand lucrurile nu mai pot fi resuscitate, business-ul fiind insolvabil.

In conditiile in care managementul unei companii iti face o face o strategie si o previziune financiara pe 6-12 luni, astfel de situatii pot fi evitate. "Din pacate, contextul economic international, dar si evolutia economiei Romaniei din ultima perioada predispun la acutizarea problemelor de cash-flow in urmatorul an, astfel ca multe companii vor trebui sa acorde si mai multa atentie acestui aspect”, spun consultantii Nexia.



Citeste si