Departamentul de Justiţie al SUA (DoJ) a anunţat că a intentat Apple un proces antitrust, acuzând gigantul tehnologic de monopol ilegal pe piaţa telefoanelor mobile inteligente, care îndepărtează concurenţii şi sufocă inovaţia, transmit Reuters şi AP, preluat de Agerpres.

Conform acuzaţiilor, Apple are monopol de putere pe piaţa smartphone-urilor şi îşi foloseşte controlul asupra iPhone pentru "a se angaja într-un comportament ilegal".

Apple a numit procesul "greşit în ceea ce priveşte faptele şi legea" şi a anunţat că "se va apăra viguros contra acuzaţiilor".

Preşedintele Joe Biden a cerut Departamentului Justiţie şi Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC) să pună în aplicare reglementările antitrust. Este vizată în special fortăreaţa digitală pe care a construit-o Apple Inc în jurul iPhone şi a altor produse populare, cum ar fi iPad, Mac şi Apple Watch, pentru a crea aşa numita "grădină zidită" (o gamă restrânsă de informaţii la care sunt limitaţi abonaţii unui anumit serviciu). Strategia a ajutat Apple să devină cea mai prosperă companie mondială, cu venituri anuale de aproape 400 miliarde de dolari şi, până recent, cu o capitalizare bursieră de peste 3.000 miliarde de dolari.

Însă, anul acesta, acţiunile Apple au scăzut cu 7%, chiar dacă piaţa bursieră a atins noi niveluri record, astfel încât rivala Microsoft, care s-a confruntat cu un proces antitrust în urmă cu un sfert de secol, să devină cea mai valoroasă companie globală.

"Consumatorii nu ar trebui să plătească preţuri mai mari deoarece companiile încalcă reglementările antitrust. Noi susţinem că Apple şi-a menţinut monopolul de putere pe piaţa smartphone-urilor, nu pur şi simplu fiind înaintea concurenţei datorită meritelor, ci prin încălcarea reglementărilor antitrust. Dacă nu luăm măsuri, Apple doar va continua să-şi consolideze monopolul pe piaţa telefoanelor mobile inteligente", a declarat procurorul general Merrick Garland.

Luna aceasta, Comisia Europeană a amendat cu 1,8 miliarde euro (două miliarde dolari) gigantul american Apple pentru practici competitive neloiale ce implică serviciul său de streaming muzical, Apple Music, în urma plângerii depuse de Spotify.

Amenda are legătură cu practicile Apple de a cere companiilor plata unei taxe de 30% pentru vânzările făcute prin aplicaţiile pe sistemul de operare iOS al Apple pentru iPhone-uri şi iPad-uri.

Companiile care vor să evite taxa şi, în schimb, oferă preţuri mai scăzute trebuie să gestioneze vânzările în afara aplicaţiei. Dar Apple le interzice, de asemenea, să folosească aplicaţia iOS pentru a informa utilizatorii în legătură cu preţurile sau pentru a furniza un link către o pagină unde să-şi facă abonament, a precizat Comisia Europeană.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri