La data de 11 aprilie 2024, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice - Sector 2 au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară și 9 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Buzău și Brăila, într-un dosar penal de înșelăciune și fals informatic.

În fapt, în perioada 1 martie 2021 – 15 noiembrie 2023, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, angajat în cadrul unui centru comercial, ar fi efectuat 55 de operațiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deși, comenzile inițiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive și în parte nereturnate.

Potrivit Hotnews, ar fi vorba despre retailerul suedez IKEA.

Astfel, în 19 cazuri, bărbatul, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false, acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur și nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menționate.

De asemenea, în 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicație care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienților săi.

Ulterior, banii aferenți returului ar fi fost livrați în conturile unor persoane, diferite față de cele care au plasat comenzile inițiale reale.

Totodată, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul ar fi creat o comandă folosind aplicațiile societății prejudiciate, pentru a emite un bon de comandă pe numele unei femei, în vârstă de 57 de ani, rudă a bănuitului.

Comanda ar fi fost confirmată și inițiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi, bănuitul ar fi procesat returul comenzii și ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor.

Astfel, prin cele 55 de operațiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de peste 440.000 de lei.

Probatoriul administrat a relevat faptul că bărbatul, cu sprijinul a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 57 de ani, ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia.

În vederea administrării materialului probator, la data de 11 aprilie 2024, au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate bunurile din comanda efectuată în numele femeii de 57 de ani.

În baza probatoriului administrat în cauză, față de bănuit și alte șase persoane a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și fals informatic.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri