18 Noiembrie 2011

Furtul bazei de date de catre angajati - Cel mai des caz de concurenta neloiala



Furtul bazei de date de angajatii care pleaca dintr-o companie si vanzarea acesteia catre o alta firma este cel mai intalnit caz de concurenta neloiala cu care se confrunta companiile germane din Romania, neexistand sanctiuni legale in acest sens, potrivit Camerei de Comert Romano-Germana (CCRG).

"Concurenta corecta este una dintre piesele fundamentale ale economiei. Exista anumite limite pe care nu ai voie sa le incalci. Din nefericire noi nu prea am folosit prevederile legale, trebuie sa sensibilizam mediul de afaceri sa rezolvam aceste probleme. Nu cunosc nicio sentinta penala in baza legii concurentei neloiale in Romania. Cel mai intalnit caz de concurenta neloiala cu care se confrunta firmele germane in Romania este furtul bazei de date. Angajatul pleaca cu baza de date cand pleaca dintr-o companie. In Germania aceast lucru se pedepseste cu pana la 3 ani de inchisoare, este un aspect urmarit consecvent", a declarat Radu Merica (foto), presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, citat de Mediafax.

El a aratat ca indiferent daca noul angajator foloseste sau nu baza de date respectiva si acesta este pedepsit cu 2 ani de inchisoare.

"Nu ai voie cand pleci de la un angajator sa iei scheme, desene, baze de date. Acestea sunt cazurile cele mai frecvente, dar nu cunosc nicio sentinta in acest sens", a adaugat Merica.

Reprezentantul oamenilor de afaceri germani a aratat ca si reclama inselatoare, prin care se incearca atragerea de clienti in magazine trebuie urmarite cu atentie de autoritati, deoarece distorsioneaza concurenta.

La randul sau, Mihaela Ion, managing associate al casei de avocatura Popovici Nitu&Asociatii, a ridicat problema concurentei neloiale in domeniul IT.

"Sunt cazuri in piata legate de sisteme informatice. Sunt persoane care au cunoscut un proiect in acest domeniu, de la cap la coada si pleaca de la firma respectiva, isi fac propria firma si participa la aceleasi licitatii. Acestia cunosc si preturile si vin cu oferte usor mai mici", a spus Ion.

In acest sens, atat Mihaela Ion, cat si Radu Merica, sustin necesitatea legiferarii clare a concurentei neloiale, care sa stabileasca sanctiuni semnificative pentru cei care incalca legea, dar prin care firmele sa stie ce trebuie sa respecte si ce inseamna concurenta neloiala.



Citeste si