Producatorul de lactate Tnuva Romania, parte a grupului israelian Tnuva, a cerut in instanta, la finele saptamanii trecute, declansarea procedurii de insolventa, primul termen de judecata avand loc chiar marti.

Cererea a fost introdusa la Tribunalul Ilfov in data de 6 ianuarie.

Potrivit unor surse din piata, Tnuva si-a anuntat furnizorii la inceputul acestei saptamani ca a intrat in insolventa, scrie Mediafax.

Ziarul de business Globes cita, in luna noiembrie a anului trecut, surse potrivit carora Tnuva ia in calcul retragerea de pe piata din Romania din cauza pierderilor "masive", iar operatiunile vor fi inchise daca nu se va gasi un cumparator.

Potrivit Globes, Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul presedinte al companiei, Slomo Rodev.

Firma Tnuva Romania Dairies, specializata in fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, a avut in 2010 o cifra de afaceri de 71,8 milioane de lei (17 milioane de euro) si pierderi nete de 64 de milioane de lei (15 milioane de euro).

In 2009, afacerile companiei erau de aproape 90 de milioane de lei (21 milioane euro), iar pierderile nete depaseau 95 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Intr-un singur an, respectiv 2010, producatorul de lactate a disponibilizat aproape 130 de angajati, ajungand sa inceapa anul 2011 cu o organigrama de 165 de persoane, reise din datele de la Ministerul Finantelor.

Tnuva a intrat in Romania in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat operatiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

Globes nota ca Tnuva a fost afectata sever de efectele crizei mondiale in Romania, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti, potrivit ziarului israelian.

In iulie 2008, grupul israelian a cumparat participatiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane sekeli (12 milioane euro), preluand integral subsidiara locala.

Tnuva a inchis in luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunatii Copaceni, deoarece nu era profitabila. Ferma asigura 25% din materia prima a fabricii de lactate Tnuva de la Popesti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci ca fabrica primeste suficienta materie prima de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumparata de Tnuva cu un milion de euro si modernizata ulterior.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Clujana iese din insolventa dupa doi ani de la deschiderea procedurii
Setari Cookie-uri