Impunerea unui perioade in care creditorii nu mai pot declansa procedura de executare silita sau sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de stat la companiile nationale este considerata de ministrul Justitiei in concordanta cu practica CEDO, fiind aplicata si in alte state membre UE, informeaza Mediafax.
"Este o solutie aflata in discutie, pot sa asigur ca astfel de solutii de esalonare sau amanare a punerii in executare a unor tipuri executorii se regasesc si in practica si legislatia altor state, inclusiv tari membre ale Uniunii Europene. De altfel, exista si o jurisprudenta CEDO care valideaza o astfel de practica", a afirmat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intrebat de Mediafax intr-un briefing de presa sustinut miercuri la Guvern.

Un proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor prevede ca Guvernul va institui o perioada de cinci ani in care creditorii statului nu vor mai putea declansa procedura de executare silita sau de sechestru asigurator asupra actiunilor la diverse companii nationale, inclusiv CEC si Eximbank, si in care nici statul nu mai poate garanta credite cu astfel de actiuni.

Interdictia temporara va fi justificata de Executiv prin "fragilitatea economiei romanesti", afectata de criza economica, ce impune mentinerea stabilitatii functionale a companiilor din domenii strategice ale economiei nationale si a predictibilitatii bugetului de stat pentru plata salariilor, serviciilor medicale si educationale.

Actiunile statului la companii nationale pot reprezenta garantii pentru imprumuturile contractate si pot fi incluse in gajul general al creditorilor. In caz de neplata a imprumutului sau datoriilor catre terti, creditorii pot apela in instanta la prevederile Codului de procedura civila si solicita declansarea procedurii de urmarire silita sau de sechestru asigurator asupra actiunilor companiilor de stat. De altfel, sechestrul si executarea companiilor de stat au un regim special, mult mai favorabil pentru debitori decat in cazul altor datornici privati.

In pregatirea acestei decizii, Ministerul Finantelor invoca jurisprudenta Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform careia dreptul de proprietate, inclusiv drepturile de creanta impotriva statului, "este un drept ce comporta limitari", pastrand proportionalitatea intre cerintele de interes general ale comunitatii si drepturile fundamentale ale individului.

Ministerul considera astfel ca limitarea temporara a masei sesizabile a bunurilor statului este "rezonabila" si proportionala cu obiectivele legitime de interes public national.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri