Taxarea marilor averi a fost introdusa in programul de guvernare al noului Cabinet, conform solicitarii UNPR, cu angajamentul ca in acest an vor fi "analizate" modalitatile de introducere a unui astfel de sistem, fara insa sa existe si promisiuni clare de adoptare efectiva a unei legi in acest sens, relateaza Mediafax.

Programul de guvernare prevede "analiza modalitatilor de taxare a marilor averi", fara alte detalii suplimentare.

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, marti, dupa discutiile cu premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, ca Uniunea nu a solicitat portofolii in viitorul Cabinet, ci doar includerea legii privind taxarea marilor averi in programul de guvernare.

"Sa fie clar: ca de obicei, noi nu am cerut nimic. Ceea ce dorim noi in primul rand este introducerea taxei pe marile averi, inclusiv presedintele Obama zilele trecute in Congres a cerut taxarea marilor averi. Eu sunt convins ca intr-un moment de criza economica cei care au mai mult trebuie sa contribuie mai mult la acest efort de solidaritate", a spus Oprea.

In 2010, UNPR a initiat un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din averea afisata care depaseste 450.000 de euro.
Proiectul prevede, totodata, ca, in cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, sa se taxeze doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, caz in care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.

UNPR apreciaza ca impozitul pe averea afisata ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri intre doua si trei miliarde de euro.
Initiativa a fost insa respinsa la acel moment de Senat.

La sfarsitul anului trecut, presedintele UNPR, Cristian Diaconescu, a anuntat ca incepand cu luna ianuarie 2012 va fi inceputa o campanie de strangere de semnaturi pentru sustinerea legii privind impozitarea averilor mari si foarte mari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Martin: Guvernul sa spuna clar ca turismul este o ramura prioritara
Setari Cookie-uri