Numarul falimentelor inregistrate in 2011 a crescut cu 4,42% fata de 2010, cel mai mare numar de insolvente (55%) inregistrandu-se in comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii, pentru al patrulea an la rand, arata un studiu al Coface.
La finalul anului 2011, 22.650 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, comparativ cu 2010, cand au fost inregistrate 21.692 dosare de insolventa.

In studiul realizat de Coface au fost luate in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Primele trei sectoare de activitate acapareaza peste 50% din numarul de falimente


Similar studiilor precedente privind situatia insolventelor, 2011 nu aduce surprize majore in ceea ce priveste primele 10 sectoare cu cel mai mare numar de falimente.

Astfel, comertul cu amanuntul revine pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector, din cauza orientarii intr-o usoara scadere a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri.



Constructiile intregesc topul primelor 3 sectoare cu cele mai multe insolvente, ocupand pozitia a treia in clasament. Acest sector a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor aflate in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de 2 ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008.

Cele mai afectate judete in 2011: Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa pentru anul 2011 a suferit, in linie cu variatiile similare din trecut pe acest indicator, modificari importante fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2010.

Din primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate la sfarsitul anului 2011, 6 se regasesc si in topul primelor 10 de la sfarsitul anului anterior, iar dintre acestea doar 5 se regasesc in aceeasi categorie la sfarsitul anului 2009.

Judetele care nu si-au pastrat pozitiile in top 10 comparativ cu anul anterior, inregistrand astfel o evolutie descrescatoare a numarului insolventelor sunt Bihor, Timis, Iasi si Galati, locul acestora fiind ocupat de Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu.

Judetele care au inregistrat o crestere masiva a insolventelor sunt Giurgiu (triplare a numarului de insolvente pe sold, de la 203 in 2010 la 754 in 2011), Bistrita-Nasaud, Salaj, Dambovita, Ialomita, acestea din urma inregistrand o dublare a insolventelor pe sold.

"In ciuda cresterii economice din 2011, falimentele au crescut fata de 2010, ceea ce arata ca in economia reala criza a continuat sa faca victime in randul companiilor slabite de recesiunea din 2009 si 2010 si a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul 4 al anului trecut precum si primele 2 luni din 2012 indica o inrautatire accentuata a comportamentului de plata al companiilor, cu un numar dublu de intarzieri la plata si arierate in crestere, ceea ce ma face sa fiu pesimist si sa anticipez o crestere a numarului de companii insolvente si in 2012", a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

Insolventa va lovi companiile de stat

Numarul insolventelor va scadea in acest an, insa vor aparea cazuri de companii mari, precum si de societati detinute de stat, care vor apela la aceasta masura, iar retailul, imobiliarele si industria raman cele mai expuse domenii, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri